Hvad er Proteiner

ProteinerProtein spiller en central rolle i hvordan din krop fungerer. Måden hvorpå du oplagrer energi, bygger muskelmasse, og dannelsen af dine celler foregår alle med protein som katalyst, og din kost er derfor afhængig af at protein er grundstenen i din ernæring. Protein er et bindeled i opbygningen og vedligeholdelsen af din krop, og skal derfor være tilstede i en balanceret kost. Ordet protein dækker dog over en bred vifte af forskellige former for protein som alle har en bestemt funktion.

Kravet om at protein skal indgå i din diæt bliver ofte henvist til den gamle læresætning om at man skal spise sig stor og stærk. Protein bliver derfor henlagt til en forfejlet opfattelse at det kun henvender sig til opbyggelse af muskelmasse, hvilket kun er én del af hvad protein udretter for din krop. Der er mange forskellige proteiner der er involveret, men iblandt dem er aktin, troponin, tropomyosin.

Dit hår, og dine negle er også opbygget at proteiner. Protein-typen Keratin er en form for protein som ikke kan nedbrydes af dit fordøjelsessystem, og det er derfor med god grund at man ikke burde bide negle.

At du hver dag kan se, høre, og føle dig frem i verdenen er også proteins fortjeneste. Når din hjerne sender og modtager beskeder fra dine sanser foregår det igennem neurotransmittere, som er dannet af proteiner. Meget af det protein du indtager om dagen igennem din kost bliver brugt til at producere enzymer som alle har forskellige opgaver i driften af din krop, fra at nedbryde din mad og udløse energi til at få dig igennem dagen, til opbyggelsen af nye celler, dannelse af muskelmasse, og reparation af skadede celler.

Dine røde blodceller er dannet af protein-stoffet hemaglobin, og de bærer oxygen rundt i din krop, og plasma er dannet af lipoproteiner som bærer kolesterol rundt i kroppen. Som man nok kan læse fra alt dette er protein en vigtig del af din kost, og alle burde derfor gøre sit ypperste for at få sin daglige dosis.

Madprodukter som fisk, kød og mælk indeholder alle de 9 aminosyrer som er essentielle for kroppen, og betegnes derfor som ”komplette” protein-kilder. Plante-proteiner (som bønner og linser) indeholder forskellige former for aminosyrer, så vegetarer skal sikre sig at deres behov er dækket af forskellige grøntsager. Soya-bønner er dog en vegetar mulighed som vil dække alle ens behov.

Træning og protein

Der findes et hav af myter om proteiner før under og efter træning, der skulle give særligt store muskler.
Forskningen er dog ikke helt dokumenteret på området og nyeste forskning viser, at det er vigtigere at indtage nok protein fordelt over hele døgnet, så kroppen hele tiden har nok at bygge af og ikke begynder at tage fra muskelmassen – særligt ved lav kalorieindtag.

Nok protein er omkring 2 gram pr kilo, nogen regner ikke fedt med.

Læs vores artikel og personlig træner hjælp– eller programmer til styrketræning her

Rating: 2.3/5. From 4 votes.
Please wait...