Undgå skader og ulykker på arbejdspladsen

Ifølge arbejdstilsynet er de 4 typiske arbejdsulykker i Danmark: Fald, påkørsel, snuble-ulykker og nedfaldne genstande. Alle sammen ganske almindelige ulykker, der kan ske i mange brancher. Især faldulykker kan ske for alle uanset jobfunktion. Tjenere, tandlæger ja selv lager- og produktionsmedarbejdere arbejder ofte på glatte underlag, der forvandles til en skøjtehal ved spild af få dråber vand eller olie.

 

Ansvaret ligger hos arbejdsgiveren

Sikkert firmatøjOmkring halvdelen af den danske befolkning bruger 1665 timer om året på at arbejde. Både ledere og medarbejdere har en aktiv rolle at spille for at undgå de fire typiske ulykker. Men ansvaret ligger i sidste ende altid hos arbejdsgiveren. Faktisk er det et krav at arbejdsgiveren skaber det bedste og mest forsvarlige arbejdsmiljø.


Korrekte teknikker og stillinger

Et godt sted at starte er kigge på medarbejdernes arbejdsstillinger. Arbejdsskader kan forekomme på lageret lige så vel som på kontoret. Den korrekte løfteteknik er afgørende for ryggen, når der løftes tunge genstande. Imens de rette siddestillinger er altafgørende for at undgå rygproblemer og museskader.

Det er arbejdsgiverens pligt at oplære og instruere i gode arbejdsmetoder og stille de rette midler til rådighed. Alle arbejdsopgaver skal kunne udføres på ansvarlig vis. Mange arbejdspladser vælger f.eks. at tilbyde sikkerhedskurser og hænge skilte op med de rette stillinger og teknikker.

Det rette arbejdstøj og fodtøj

Der korrekte arbejdstøj og udstyr er afgørende for både komfort og sikkerhed. Snuble-ulykker kan forebygges ved at have optimal plads, regler for inventar og de rette sko. Risikoen for fald kan minimeres med sko skridhæmmende såler. Sikkerhedssko med sømværn sikrer fødderne imod brud fra nedfaldne genstande. Sidst men ikke mindst kan chancen for påkørsel minimeres med High Visibility arbejdstøj. Som du kan læse, kan funktionel arbejdsbeklædning forebygge flere typer ulykker på jobbet.

Arbejdstøj med sikkerhedsmæssige funktioner:

  • Termoundertøj og -overtøj beskytter imod kulde.
  • Arbejdsbukser med knæpuder forebygger knæskader.
  • Arbejdstøj og sko med skæreindlæg, sikrer imod skarpe genstande.
  • High Visibility arbejdstøj øger synligheden med reflekser og fluorescens.
  • Flammehæmmende arbejdstøj beskytter imod gnister og elektriske udladninger.

Arbejdssko minimerer skader og ulykker:

  • Tåværn sikrer tæerne imod faldne og tunge genstande.
  • Skridhæmmende såler giver dig fodfæste på et glat gulv.
  • Sømværn beskytter imod skarpe genstande.

Sikkerhedsudstyr:

  • Hjelm, høreværn og briller giver ansigts- og hovedbeskyttelse.
  • Sikkerhedshandsker kan beskytte imod kemikalier, svejsning, skarpe genstande og kulde.

Få hjælp til arbejdssikkerheden

Reglerne og rådene for den bedste arbejdssikkerhed er mange og afhænger af branche og jobfunktion. Det er lederens ansvar at loven bliver overholdt. Men bare rolig – der er hjælp at hente. Et godt sted at starte er ved at læse en branchespecifik arbejdsmiljøvejviser hos arbejdstilsynet. Her kan du læse om de typiske udfordringer i din branche, og hvad du kan gøre for at imødekomme dem. Der er tips til alt fra planlægning af opgaver til indretning og problemløsning.

Det er et lovkrav, at virksomheder med minimum 10 ansatte skal have en arbejdsmiljøorganisation. Den skal bestå af en eller flere ledere og en arbejdsmiljørepræsentant, der sikrer, at kollegaerne har indflydelse på arbejdsmiljøet. Repræsentantens vigtigste opgave er at være med til at forebygge, risikovurdere og undersøge arbejdsskader. Du kan læse mere om dette og kravene generelt i arbejdsmiljøloven på retsinformation.

No votes yet.
Please wait...