På en dansk sommerdag med fuld blus på solen, vil et solcelleanlæg typisk yde langt over hvad I kan bruge i boligen både på varme, badevand, Tv, Playstation opladning af mobiler osv.
Den overskydende strøm sælges til nettet og I får en helt latterlig lav afregning – nærmest intet.
Med et batteri, kan I dog vende den udvikling og få endnu mere ud af jeres solcelleanlæg.
Kan et batteri betale sig?
Ser vi KUN på batteriudgiften, så vil den stort set altid kunne betale sig, men dog over en årrække, da den er dyr at etablere og skal tilbagebetales.
Har I ikke elbil, så lav en beregning på, hvad I bruger af strøm efter mørkets frembrud – altså aften nat og morgen.
I har alt muligt til at kører om natten og det kan batteriet føde, så det ikke koster ekstra.
De fleste kan klare sig med to gode batterier koblet sammen.
Batteriets udgift betaler sig forholdsvist hurtigt hjem og efter omkring 10 år, vil I få gratis strøm fra dem i mindst 10 år fremadrettet.
Batterier, det er den ultimative løsning
Kombinerer I solceller em den luft til vand varmepumpe, så er et batterianlæg det perfekte supplement til løsningen, der får økonomien til at spille helt perfekt.
Solceller er rentable i sig selv, men hvis du gerne vil have det fulde ud af panelerne, så er en batteriløsning et must.
Hvor stort et batteri, skal vi vælge?
Det afhænger helt af hvor meget strøm i bruger og hvor meget i forventer at blive ved med at bruge.
Et 6,5 kW Lithium batteri kan købes fra omkring 35.000 inkl. moms online.
Stor investering, at tilvælge batteri
Skal I både have en solcelleanlæg, en luft til vand varmepumpe og et batterianlæg, ja så er det en større investering, hvor det måske vil være mest hensigtsmæssigt at etablere luft il vand varmepumpen først, solcelleanlægget næst og til sidst batteriløsningen.
Alt efter hvad I har friværdi til, det er naturligvis mest økonomisk at etablere det HELE på en gang, men det kræver jo så også et større beløb.
De fleste banker låner gerne til grøn investering
Der er ligefrem banker, der har lavet særlige ”Grønne lån” hvor renten er helt nede på 1 procent, så det ikke kan betale sig at lave en låneomlægning i boligen.
Renten er lav, med der skal naturligvis stadigvæk betales diverse afgifter til staten, når låne toprettes (forvent omkring kr. 5.000).
Med en rente omkring 1% er det dog stadigvæk et enormt billigt lån og langt billigere end at inkluderer det i en låneomlægning til nye realkreditlån.
Læs også tips til at spare på strømmen i en almindelig bolig her