Test din internet hastighed

I dette afsnit ser vi nærmere på, hvordan du kan teste din nuværende internetforbindelse og hvordan du gennemskuer, om den lever op til det du betaler for.

For at forstå internet testens resultater, er der et par begreber du bør kende til.

Overhead

Når internetdata sendes frem og tilbage til din husstand, bliver den sendt i datapakker, som ”pakkes ind”.
Hertil benyttes 10-15% af din internethastighed og det vil derfor være normalt at hastigheden på download og upload er omkring 10% lavere end den hastighed du betaler for.

Du bliver ikke ”Snydt” for de 10-15%, alle internetudbyderne gør opmærksom på det i deres salgsbetingelser -og det er normalt.

Ping hastighed

Når du måler din internetforbindelses hastighed, måles også en faktor, der kaldes ping.

Ping er et begreb, der dækker over hvor hurtigt din computer kan etablere en forbindelse til en hjemmeside og begynde at hente den frem -for til sidst at vise den.

I gamle dage var pinghastigheden meget høj, der kunne godt gå mange sekunder med overhovedet at få ”hul” igennem og begynde at vise en hjemmeside.

I dag går det voldsomt hurtigt og vi opdager det nærmest ikke – ja faktisk tror mange at det er selve hjemmesiden der er langsom, hvis den ikke kommer med det samme, men det kan også være ping hastigheden på din internetlinje, der er for høj.

Des lavere ping, des bedre
Du vil sjældent opleve høj ping i Danmark, men prøver du at besøge en amerikansk eller kinesisk hjemmeside, vil meget af den tider du skal vente være ping tiden.
Der er simpelthen så fysisk langt, at signalerne skal om på den anden side af jorden og retur, før du kan begynde at hente hjemmesiden frem.

Sådan tester du din internethastighed rigtigt

Kan det da gøres forkert? JA.

Den hastighed du har købt abonnement på, vil være hastigheden frem til dit stik i væggen og ikke fra en trådløs router, der sender signalet ud i huset uden kabler.

En trådløs router benytter nemlig en del af din hastighed til at sende og modtage, specielt hvis du har en gammel router eller anvender kraftig kryptering.

Den skal du derfor ikke måle igennem – du skal sætte din PC direkte til et stik over i stikkontakten (altså internetudtaget i væggen)

Når det er på plads, skal du lukke for alle programmer, der anvender internettet, så de ikke bruger internet mens du måler.

Det er f.eks.:

– Facebook
– Mail
– Antivirus programmer
– Diverse andre programmer f.eks. filsynkronisering osv.

Når de er lukket, er du klar til at lave din første test.

Du bør lave flere test fordelt over dagen, så du får et korrekt billede af belastningen på din linje, der deler hastigheden med andre brugere (teoretisk)

Vil du være særligt grundig, kan du også teste både i hverdage og weekend.

 

 

No votes yet.
Please wait...