Spar energi med et vindfang

byg vindfang og spar energiHvis dit hus har et vindfang, er der ingen grund til at sløjfe det. Snarere er der flere gode grunde til at beholde det. Frem til 1950’erne var det normalt at bygge et vindfang, der kunne forhindre, at den kolde luft kom ind i huset, når yderdøren blev åbnet. Vindfanget gik dog af mode, og hos nyere huse ser man ikke vindfang længere. En af de gode grunde til at beholde vindfanget, hvis dit hus har et, er stadig den samme. Vindfanget danner nemlig en kuldesluse, som standser den kolde vind og øger komforten i din bolig. Skal det fungerer effektivt må du dog benytte det som det var meningen oprindeligt.

Drop opvarmning af vindfanget

Det kan måske umiddelbart være fristende at placere en radiator i vindfanget, så jakker og sko kan tørre hurtigere. Men det får din varmeregning til at stige og hele ideen med et vindfang er, at det skal spare på energien, ikke bruge energi. Et vindfang er altså koldt og til tider fugtigt om vinteren, fordi den varme luft fra stuen støder sammen med den kolde udendørsluft og dermed danner kondens.

Dørene skal være lukkede

Når man benytter et vindfang korrekt, skal man lukke yderdøren, før man åbner døren ind til huset. Det vil forhindre, at den kolde luft ude fra trækkes ind i huset. Døren ind til huset skal naturligvis også være lukket, så vindfanget ikke varmes op med varmen inde fra huset.

Efterisolering er en god ide

Det du med fordel kan gøre er at efterisolere dit vindfang. Gennemgå vindfanget og se, om du forholdsvis let kan efterisolere det. Det kan være ved at udskifte tætningslisterne omkring døre og vinduer. Eller udskifte gamle ruder med energiruder. Kig også på gulvbeklædning. Det er absolut mest holdbart med klinker eller fliser i et vindfang.

Læs mere om isolering m.m. på Handytools.dk – Besøg hjemmesiden nu

Giv vindfanget personlighed

Hvis du har et vindfang så udnyt det både som et praktisk rum og som et rum, der kan byde gæster velkommen på en hyggelig måde. Vindfanget behøver ikke være et kedeligt mellemrum. Du kan give det personlighed og gøre det til det ideelle sted at modtage folk. Mange er gået over til at benytte bryggerset som indgang. Det betyder, at du enten skal sørge for, at der ikke ligger bunker af vasketøj i dit bryggers eller være ligeglad. Har du et vindfang er det problem løst. Giver du vindfanget et personligt look med et par grønne planter en bænk og en flot farve på væggen, er det et virkelig godt sted at byde gæster indenfor i dit hjem. Sørg dog for, at de ting du vælger at placere i vindfanget kan tåle fugt og vælg også en maling, som er egnet til et fugtigt rum.

Opførelse af nyt vindfang?

Skal du udskifte dit vindfang så vær opmærksom på at vælge de rette materialer. Det skal være materialer, der er modstandsdygtige overfor fugt og kulde, og som kan tåle at temperaturen skifter, når årstiderne skifter. Ofte kan det betale sig at være materialer af god kvalitet fremfor et billigere alternativ. Det er også en rigtig god ide at videreføre stilen fra hovedhuset via materialer og detaljer, der går igen. Alternativt kan du vælge at skabe en kontrast til hovedhuset, men tænkt dig grundigt om, det er sværere at få det til at se pænt ud til helheden.

Godt og skidt ved et vindfang

  • Jord og skidt bliver ikke slæbt ind i huset
  • Du har et godt sted at modtage gæster
  • Der trækker ikke kold luft ind i huset, når yderdøren åbnes
  • Vindfanget er koldt og klamt om vinteren
  • Det tager tid for våde sko at tørre, hvis de bliver stående i vindfanget
No votes yet.
Please wait...