Opdag skimmelsvamp før det er for sent

Skimmelsvamp kan være svært at komme af med. Nye vinduer kan være løsningen.Skimmelsvamp er noget som alle husejere frygter, og det kan være svært at slippe af med svampen, hvis den først for bidt sig fast i ens hjem. Skimmelsvamp gør ikke skade på dine bolig, men til gengæld er svampen sundhedsskadelige og kan i værste fald medføre helbredsproblemer.

Som boligejer skal du være meget opmærksom på at forebygge skimmelsvamp, og derudover skal eventuelle angreb også tages i opløbet.  På den måde kan du forhindre, at problemet udviklet sig og bliver uoverskueligt.

Du kan ikke undgå at få sporer fra skimmelsvamp ind i dit hjem, da disse sporer findes overalt i naturen. Skimmelsvamp skal dog have de rette betingelser for at vokse, og derfor dukker problemet ofte op på de samme steder i huset.

Herunder finder du en liste over de steder, hvor du især skal være opmærksom på risikoen for skimmelsvamp, hvis du gennemgår dit hjem.

Hjørner i dit hjem

Skimmelsvamp opstår ofte i hjørne af din bolig, og man oplever særligt ofte dette problem, hvis man bor i et hus, som blev bygget mellem 1930’erne og 1950’erne. Årsagen til at netop disse huse er problematiske, er at husene har utilstrækkelig isolering, og så dannes der kuldebroer.

Kuldebroer i et hus er problematiske, fordi der trænger kulde ind, mens varmen slipper ud. Det betyder, at der dannes kondens, og så kan skimmelsvamp trives. Normalt vokser skimmelsvamp, hvis den relative luftfugtighed er over 75%, mens svampen kan også trives på fugtige overflader med kondens.

I nogle tilfælde er det muligt at efterisolere disse hjørner med kuldebroer, men det er langtfra altid. Hvis blot et lille område er angrebet, kan du nøjes med simpelthen af vaske området med svampemiddel. Svampen vil vende tilbage, men du kan undgå, at angrebet udviklet sig.

Ved dine vinduer

Der er en stor risiko for skimmelsvamp ved vinduerne i et hus, da der ofte dannes kondens på indersiden af husets ruder. Det kan blandt andet ofte ses på indersiden af ruderne, hvis man har overnattet i et rum.

Hvis du ofte oplevet kondens på vinduerne i dit hus, kan det tyde på, at dine vinduer ikke isolerer nok. Her skabes der også kuldebroer, og så dannes der kondens. Den bedste løsning er at udskifte vinduerne til nye med bedre isoleringsevne. Læs mere på Bedst & Billigst

Problemet med skimmelsvamp i vinduerne kan også blive forværret, hvis du ikke er grundig til at lufte ud. Du bør som minimum lufte ud to gange om dagen, så overskydende fugt kan slippe ud. En optimal udluftning er kort og intens, så du for eksempel åbner alle husets vinduer i 5-10 minutter.

På badeværelset

Skimmelsvamp elsker fugt, og derfor er det heller ikke så overraskende, at der ofte kommer problemer med skimmelsvamp på badeværelset.

Du vil ofte opleve, at skimmelsvampen sætter sig i de bløde fuger, som findes mellem fliserne i din bruser. Fugerne indeholder fungicider, som holder dem svampefri, men denne beskyttelse aftager med tiden. Når beskyttelsen aftager, er der markant større risiko for skimmelsvamp.

Hvis du vil undgå skimmelsvamp på badeværelset er udluftning igen din bedste ven. Du bør lufte grundigt ud efter hvert eneste bad, og derudover bør fugerne også bliver tørret af, så der ikke får lov at sidde fugt.

Mange vælger at få automatisk udluftning i deres badeværelset, hvilket også kan modhjælpe fugtproblemer. Det er dog stadig en god idé også selv at lufte ud, så du er sikker på, at udluftningen er tilstrækkelig. Husk på, at din hjem ikke tager skade af ekstra udluftning – heller ikke om vinteren.

Kælderen og rum under jordniveau

Hvis du har kælder, skal du være meget opmærksom på dette rum. På mange måder er skimmelsvamp i kælderen nærmere en regel end en undtagelse. Det skyldes især, at kælderen konstant bliver udsat for fugt fra den omgivende jord. Fugten trænger ind gennem kælderens vægge og det giver stor risiko fra skimmel.

Udluftning er altid en god idé, hvis du vil undgå skimmelsvamp, og kælderen er ingen undtagelse. Du bør også lufte ud i kælderen to gange om dagen i 5-10 minutter, så den overskydende fugt kan komme ud. Derudover kan en smule opvarmning også være en god idé, da det også hjælper mod fugt.

Om sommeren er det vigtigt, at du aldrig lufter ud i løbet af dagen. Det skyldes, at sommerluften er varm, hvilket betyder, at luften kan indeholde meget fugt. Når den varme luft kommer ned i kælderen, vil den blive kølet ned, og der vil blive dannet kondens. I stedet skal du lufte ud tidligt om morgenen, eller om aftenen, når duggen er faldet.

No votes yet.
Please wait...