Kørekort som 17 årig – reglerne

kørekort 17 årig reglerDer er kommet nye regler for kørekort både hvad angår unge og ældre billister. Nu må man, hvis ens forældre giver lov, starte med at tage et kørekort, når man er 16 år og 9 mdr. Man må nemlig kører bil som 17-årig, hvis man har en erfaren ledsager med i bilen. Der er også blevet indført nye regler for ældre billister. Man behøver ikke længere at have en godkendelse med fra lægen for at få fornyet sit kørekort, når man kommer op i alderen.
For de unge billister

Kørekort når man fylder 17 år

Hvis man ønsker at tage kørekort som 17-årig, skal man have en tilladelse fra den eller de forældre, der har forældremyndigheden, inden man kan starte på køreskolen. Man kan starte tre måneder før man fylder 17 år, men kan først gå til køreprøve, når man reelt er fyldt 17 år. Når både teoriprøve og køreprøve er bestået, må den 17-årige køre bil på betingelse af, at der er en ledsager med erfaring, med i bilen.

Ledsagerne skal opfylde visse kriterier

Det er dog ikke alle og enhver der kan betragtes om en passende ledsager. Der er visse krav, der skal overholdes. Aldersmæssigt skal en ledsager være fyldt 30 år. Ledsageren skal desuden have være i besiddelse af et gyldigt dansk kørekort de seneste 10 år. I denne 10-årige periode må personen ikke have fået frakendt sit kørekort. Den person, der er ledsager, skal i ledsagersituationen kunne overtage rattet og køre bilen lovligt. Det vil for eksempel sige, at vedkommende ikke må være fuld under kørslen.

Billistens ansvar

Det er den 17-årige billist, der har ansvaret for at fortælle den ledsager, der skal køre med, om de ovennævnte regler. Billisten skal ligeledes kunne dokumentere, at han eller hun har gjort det, hvis politiet spørger. Derfor er det en rigtig god ide at printe den blanket ud, som findes på færdselsstyrelsens hjemmeside. Den lister alle reglerne op og skal underskrives af både ledsager og den 17-årige billist. På den måde er der ingen undskyldning for ledsageren for ikke at kende reglerne. Når man kører som 17-årig med ledsager, må man kun køre indenfor Danmarks grænser.

Tak til Fynboenskoreskole for hjælp til artiklen – en Køreskole i Fredericia og Middelfart

Træning anbefales

Det kan anbefales at træne så ofte som muligt med en ledsager, som man føler tillid til og som kan lære fra sig. På den måde får man rutine i at køre bil og vil færdes mere sikkert, når man efter sin 18 års fødselsdag må køre helt selv.

For de ældre billister

Den første juli 2017 trådte der nye regler i kraft i forhold til ældre og fornyelse af kørekort til personbil, knallert og motorcykel. Nu er det ikke længere nødvendigt at opsøge lægen for at få en attest på, at man stadig er i stand til at køre bil. I stedet skal man blot henvende sig hos Borgerservice med sit gamle kørekort samt et pasbillede.

Kørekortets gyldighed

Når man får sit kørekort fornyet, er det gyldigt i 15 år. Der kan være undtagelser, hvor der er en kortere gyldighed for eksempel i forbindelse med sygdom. Det kan være, hvis man lider af diabetes eller en anden sygdom, der påvirker ens evne til at færdes i trafikken bag et ret. Det er altid billistens eget ansvar kun at køre, når det er forsvarligt.

Kommer man i tvivl angående sin evne til at køre, skal man spørge sin læge til råds. Ligeledes hvis man bliver syg. Det er vigtigt altid at rette sig efter lægens vurdering. Lægen har mulighed for at udstede et lægeligt kørselsforbud, hvis hun eller han mener, at det er uforsvarligt at lade en patient køre bil. Derudover skal man høre efter, hvad ens familie eller andre siger. Mener de, at det er på tide, at man stopper, skal man tage det seriøst. De udtrykker blot deres bekymring for både dig og dine medbillister.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...