Jordvarme

El og varmepriserne stiger voldsomt flere steder i landet (elpriserne i hele landet) og gassen er blevet helt sindssygt dyr.

Hvad er jordvarmeDerfor er mange familier i Danmark netop nu ved at se på ny varmekilde til boligen og vi hjælp er jer her med at se på hvilke muligheder, der er og hvad de koster.

Alle skifter til en lift til vand varmepumpe

Varmepumperne har fået deres helt eget indslag i dyreste sendetid på TV, når ministrene nævner dem som alternative varmekilder med en grøn profil.

Varmepumperne slår i dag selv de bedste oliefyr og træpillefyr på økonomien, men IKKE fjernvarme – ja eller sjældent fjernvarme.

Fjernvarmepriserne er i få lokale områder steget voldsomt i år og derfor kan der være få områder i landet, hvor en luft til vand varmepumpe kan udkonkurrere prisen på fjernvarme.

Her skal du dog have i mente, at prisstigningen på fjernvarme og strøm primært bunder i udfordringer som forventes at være væk allerede næste år.

Med andre ord, kan jeres bolig blive tilkoblet fjernvarme vil det i langt de fleste tilfælde giver jer den laveste årlige driftsudgift.

Så tjek først om I kan blive koblet op på fjernvarme -eller om der er planer om at lægge rør forbi jeres bolig snart.

Er det ikke til fældet, så overvej om I skal have luft til vand varmepumpe eller Jordvarme

Jordvarme eller luft til vand?

Etableringen af en jordvarmeanlæg er langt mere omfattende end opsætning af en luft til vand varmepumpe og derfor er det naturligvis også dyrere.

Men Jordvarmeanlæg har den store fordel, at de IKKE larmer og er grimme, ja og de yder en del bedre.

Men et jordvarmeanlæg kræver desværre også,a t der skal graves rør ned i græsplænen, enten over det hele eller langt ned (søjleboring)

Haven bliver allerede næste år pænt igen, så det I skal overveje er primært:

Vil I have en unit stående udenfor og larme?

Kontra

Vil I grave det halve af haven op?

Prisen er naturligvis højere for jordvarme, da der skal graves. Men et jordvarmeanlæg yder også bedre og tjener derfor hurtigt den ekstra udgift ind igen.

Så hvis I gerne vil have den ultimativt bedste ydelse og billigste varme -og i tilgift igen larm fra en blæser udenfor, ja så er det jordvarme I skal investerer i.

Prisen ligger på omring 120.000 for et anlæg o I kan ansøge om energitilskud ved energistyrelsen og få omkring 25.000 i tilskud. (Det er dog en noget belastende omgang at få de penge)

Luft til vand varmepumpen – Ikke et dårligt valg

Vi fremhæver jordvarme kontra varmepumpen fordi vi ved støjen ofte kan være en udfordring i et villakvarter, hvor boligerne ligger forholdsvist tæt.

Men tænker I godt og grundt placeringen af ude enheden på en luft til vand løsning igennem, kan I ofte finde et sted hvor placeringen ikke kommer til at genre jeres naboer eller jer selv.

Støjen er ikke så slem igen, men om vinteren bliver ude enheden nød til, at arbejde for at skabe varme i boligen og det betyder blæseren kører hurtigt og der skabes vibrationer, som kan være irriterende.

Det samme er naturligvis gældende om sommeren, hvor der ofte skal køles ned i boligen.

Står ude enheden lige under soveværelsesvinduet, kan det være så generende at man ikke kan sove og der kan også sendes lavfrekvente bølger af støj hele vejen ind i naboens hus, så de heller ikke kan sove.

Tænk over støjen, FØR I bestiller

Det er derfor vigtigt, at I tænker over støjen og vurderer om det er muligt, at placere ude enheden et sted, hvor den hverken vil genere jeres naboer eller jer selv.

Bor I på landet og er nærmeste nabo 600 meter væk, ja så er det nemt nok, så skal ude enheden bare stå et sted, hvor I aldrig kommer eller sover i nærheden af.

Brug gerne lidt ekstra penge på rørføring langt væk, ydelsen forringes ikke ret meget ved lang rørføring kontra den larm i kan eliminerer.

Bor I tværtimod klods op af naboerne, ja så overvej om det ikke vil være mere hensigtsmæssigt, at investerer i et jordvarmeanlæg, så I ikke forpester hele nabolaget med en irriterende larmende varmepumpe.

Prisforskellen er lav

Komplet montering og installering af en luft til vand varmepumpe inkl. fjernelse af gammel varmekilde ligger på omkring 85.000 og op.

Jordvarme koster lidt mere og ligger på omkring Kr. 120.000,-

Men husk jordvarme er mere effektiv og derfor tjenes forskellen hurtigt ind.

Husk også du kan ansøge om energitilskud til jordvarme og varmepumpe

Køb den billige luft til vand løsning og fjern støjen

Kan man ikke bare sætte en lyddæmper på en luft til vand varmepumpe?

Jo, det kan man faktisk godt, der sælges ikke lyddæmpere på det danske marked pt, men de sælges i mange lande og de er både effektive og ikke ret dyre.

Prisen ligger på omkring 7.000 og du kan dæmpe larmen effektivt.

Desværre dæmpes ikke kun lyden, men også ydelsen på varmepumpen.

Varmepumpen er ikke beregnet til at stå i en lyddæmper og derfor nedsættes ydelsen, når den sættes ind i en lyddæmpende kasse.

Du skal forvente minimum 20% ringere ydelse ved at sætte den i en lyddæmper.

Skal du have en lyddæmpning med lavt tab, skal der være blæsere in indsugning og udsugning på lyddæmperen.
Det kræver energi, men ydelsen på varmepumpen vil stige markant og det kan bestemt godt betale sig hvis blæserne er lavenergi udgaver.


Bemærk:

De gængse varmepumpeskjulere på markedet har kun en kosmetisk funktion, de dæmper støjet elendigt – men det er heller ikke det de er designet til .
Nuvel, de dæmper da mere end uden, men forvent ikke en særligt stor forskel.

Gode kilder til mere viden om Jordvarme:

Energimester: Jordvarme
Dagens: Jordvarme eller luft til vand varmepumpe?
Denoffentlige: Luft til vand varmepumpe
DenKorteAvis: Leveringsproblemer på varmepumper

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...