En gastrisk bypass tilbydes svært overvægtige mennesker, der ikke er i stand til at tabe sig på anden vis. Operationen er et stort indgreb både fysisk og i patientens livsførelse. Når man får en gastrisk bypass, kan mavesækken ikke rumme mere end 30 ml. Det vil naturligvis i den grad begrænse indtaget af mad og ændre livsstilen. Hvis du skal have foretaget en gastrisk bypass, kan du i det nedenstående læse, hvordan du får det vægttab du ønsker og, hvordan du undgår, at der opstår komplikationer.
Hvad er en gastrisk bypass?
Når du får en gastrisk bypass er formål at begrænse din indtagelse af mad. Derved taber du dig. Operationen går ud på at gøre din mavesæk mindre, så den kun kan rumme omkring 30 ml. Man afsnører en lille del af den øverste del af mavesækken med en klips. Resten af mavesækken lader man være. Dernæst deles tyndtarmen lige nedenfor tolvfingertarmen. Den nederste ende sys på den lille afsnørede del af mavesækken. Den øverste del (med tolvfingertarmen), som går fra den store del af mavesækken, sys på den nederste del af tyndtarmen. Det vil medføre, at der optages langt mindre næring i kroppe. Som følge af indgrebet vil du blive intolerant overfor bl.a. ren sukker og rent fedt.
NYT i DK: Ny er det muligt, at få en midlertidig Maveballon indlagt
Hurtig og længerevarende mæthedsfølelse
Den lille fungerende del af mavesækken bliver som skrevet fyldt op hurtigt. Når den er fyldt, vil der sendes besked til hjernen om, at du er mæt. Du føler dig således mæt hurtigt og mæthedsfølelsen varer længere, og som resultat spiser du mindre. Fordi maden ikke kommer igennem tolvfingertarmen, men tømmer sig ud i den øverste del af tyndtarmen er passagen mellem mavesæk og tyndtarm blevet formindsket. Det betyder at mavesækken tømmes langsommere med længerevarende mæthedsfølelse til følge.
Mindre optag af næringsstoffer
Fra naturens side vil maden iblandes enzymer og galde fra bugspytkirtlen, når den er i tolvfingertarmen. Disse enzymer og galden er vigtige for nedbrydelsen af maden. Efter operationen iblandes stofferne først, når maden kommer længere ned i tarmen, derfor forsinkes nedbrydningen og den næring, der optages reduceres. Faktisk kommer noget af maden ud i tyktarmen, inden kroppen er færdig med at optage næringen. Det betyder, at en større del af maden kommer ufordøjet gennem systemet. Kirurgen kan under operationen vælge at fjerne kortere eller længere tarmafsnit for at forøge eller formindske optagelsen af næring.
Kostomlægning
Der er den del årsager til, hvorfor din kost skal omlægges efter operationen:
Mavesækkens sammensyning skal hele uden, at den strækkes ud af den føde, du indtager.
Du skal vænne dig til at spise små portioner og mindre mad i det hele taget, så fordøjelsen i den lille nye mavesæk kan forløbe uden problemer.
Den mindre mængde af mad skal forårsage det ønskede vægttab.
Komplikationer og bivirkninger efter operationen skal undgås.
Efter operationen står diæten på flydende føde. Gradvist bliver maden så mere og mere fast. Kosten kan være forskellig fra patient til patient, men den gradvise overgang fra flydende til fast føde gælder for alle. Det er ligeledes forskelligt, hvor hurtigt man kan gå fra det flydende til det faste. Det kommer an på, hvor hurtigt din krop er til at tilpasse sig forandringerne. Der vil ofte gå hen imod tre måneder, før du kan indtage almindelig mad igen.
Dit eget bidrag
Det er meget vigtigt, at du selv bidrager til dit vægttab. Den gastriske bypass-operation hjælper dig godt på vej, men den kan ikke gøre hele arbejdet selv. Vægttabet skal ske gradvist ved, at du ændrer din livsstil og kostvaner. Samtidigt med ændringen af din kost skal du også motionere regelmæssigt. Det er de gode kostvaner og motionen, der vil hjælpe dig med at tabe kiloene og ikke tage dem på igen. Så skab gode rutiner, der kan hjælpe dig med at omlægge dit liv og få en sund og stærk krop.