Hjælp til eksamensangst

Mange studerende lider af det vi kalder eksamensangst, hvilket er når nervøsiteten, som de fleste har før en eksamen, udvikler sig til angst og det ikke bare er de normale sommerfugle i maven man kan mærke mere. Hvor den normale nervøsitet/sommerfugle i maven kan have fordele, såsom skærpet opmærksomhed og bedre koncentration, så kan eksamensangst virke stik modsat, da den kan forringe præstationsevnen og dermed forhindre den studerende i, at få vist sit reelle faglige niveau. Ud over usikkerhed og angst ved eksamen, så kan eksamensangst desværre også udvikle sig på den måde, at man også er bange for fx at stille spørgsmål iblandt andre til undervisning og kan dermed også virke forhindrende i forhold til at deltage aktivt i undervisningen. Så føler du dig mere angst end nervøs, så kan det være, at du også skal prøve at få bugt med din eksamensangst.
At få bugt med eksamensangst er selvfølgelig nemmere sagt end gjort, derfor kommer der her nogle råd og tips til, hvad du kan gøre for at komme igennem dine eksamener nemmere og dermed sørge for, at du kan få vist præcis hvad du kan, uden at blive holdt tilbage af en angst.

Sådan kan du få bugt med din eksamensangst

De fleste studerende oplever et stort pres på de faglige resultater og præstationer, som bl.a. er skyld i eksamensangsten. For nogle hjælper det at gå til terapi hos en psykolog, føler du fx at du ikke slår til eller er du bange for at dumpe din eksamen, så vil en psykolog kunne hjælpe dig ved nogle gode og bekvemme samtaler, hvor du kan fortælle om din angst og på sigt komme af med den via terapi.

Tider hos en psykolog koster selvfølgelig penge, men som studerende har du den fordel, at du kan benytte dig af studierabat hos de fleste psykologer. Terapi med en psykolog vil kunne hjælpe dig til en bedre selvindsigt og selvtillid, samt nogle værktøjer til at håndtere din stress/angst, hvilket i sidste ende vil give dig et bedre studieliv, selvværd og ikke mindst bedre præstationer til eksamen.
Nogle kan også få bugt med deres eksamensangst via piller, der findes de såkaldte betablokker-piller, som er en slags hjertemedicin, der sænker dit blodtryk. Denne medicin modvirker altså nogle af symptomerne på eksamensangst, såsom hjertebanken o. lign. Folk der tage betablokker pga. eksamensangst, føler at de med pillerne fungerer og tænker bedre til eksamen, nervøsiteten forsvinder dog ikke helt, men du kan få en meget bedre kontrol over dig selv og kan sørge for du ikke bukker under for eksamensangsten og altså kan give en god præstation. Men sørg for at snak med en læge før du tager dem, så du er klar over hvad de præcis gør og kan hjælpe dig med i din situation.

Nogle gange så kan hypnose være det der skal til for, at komme af med din angst. En hypnotisør vil kunne analysere sig frem til, om der har været en situation eller begivenhed i dit liv, som gør dig særlig angst i skolen/til eksamen og derefter afhjælpe dig med denne stress eller angst. I mange folks tilfælde er det en tidligere eksamen, som har printet et dårlig minde i en, men med hypnose/hypnoterapi vil man på en komfortabel og god måde, komme af med de dårlige følelser og forkerte overbevisninger, som man fik pga. den dårlige oplevelse. Efter du har været i hypnose/hypnoterapi vil du kunne mærke at du har fået en større tro på dig selv og dine egne evner og derfor præstere bedre uden alt det stress og ubehag du før har følt under en eksamensepisode.
Andre har også bare behov for nogle redskaber, som de selv kan anvende til tiden før og under eksamen og herunder finder du lidt redskaber og tips du kan anvende.

Læseplan:

Skal du læse op på en masse, så kan det være en god ide at lave en slags læseplan, som du kan gøre brug af – sørg for fx ikke at læse en hel dag uden at holde lidt fri, det er vigtigt ikke at læse for meget, men sørge for at have en god balance imellem fritid og læsning.
Til en mundtlig eksamen bør du lave en plan over, hvordan du vil bruge din forberedelsestid.
Før en skriftlig eksamen, så kan det hjælpe at lave din egen prøveeksamen, så du bliver mere bekvem ved situationen.
Tænk positivt og hold de dårlige tanker ude, fokuser på at du har gjort alt hvad du kan og ikke på alt det der kan gå galt.
Prøv dig ad med vejrtrækningsøvelser, som kan hjælpe mod hyperventilering og hjertebanken.

Læs eventuelt mere om psykologhjælp ved eksamenangst hos Cand.Psych. Torben Andersen i Herlev http://pn-klinik.dk

No votes yet.
Please wait...