Få hjælp til synkebesvær

Med alderen kan flere fysiske skavanker melde sin ankomst. Dette kan for eksempel være synkebesvær som følge af en neurologisk sygdom. Døjer du, eller en du kender, med synkebesvær, er det vigtigt, at der bliver taget hånd om problemet.

Kroppen ældes

Efterhånden som man bliver ældre, er det næsten umuligt ikke at mærke, at kroppen bliver påvirket. Det kan for eksempel være, at du har sværere ved at komme op ad sengen om morgenen, eller at du ikke kan løbe lige så hurtigt, som du plejede at gøre.

Dette er en naturlig del af livet. Dog betyder det ikke, at man ikke bør opsøge midler, som kan gøre livet lettere. I dag findes der nemlig eksperter på mange forskellige områder, der kan hjælpe dig med at overkomme de besværligheder, du møder.

Problemer med at synke

Lider du af synkebesvær, kan det naturligvis have store konsekvenser for dig, når du skal spise og drikke. Mennesker har brug for at indtage føde, og derfor er det ikke holdbart i længden, hvis maden blot bliver liggende i svælget.

Synkebesvær kan også påvirke et menneske på den måde, at fokus skal ligge så meget på at spise, at det kan være svært at føre en samtale under måltider. Ydermere kan synkebesvær betyde, at maden ryger i luftrøret i stedet for i spiserøret.

Ved mad i luftrøret kan man risikere at få lungebetændelse. Dette kan være en kritisk situation at komme i, hvis man allerede er svækket rent fysisk. Kommer flere sygdomme oven i hinanden, kan det nemlig ende med at blive en rigtig hård omgang.

En del af løsningen

Døjer du med synkebesvær, kan en del af løsningen være at tilpasse kostens konsistens. Det kan nemlig hjælpe på synkebesvær at indtage blød kost eller cremet kost i stedet for væske.

Kosten kan blive modificeret ved hjælp af et fortykningsmiddel. Dette kan være medvirkende til, at folk, der døjer med synkebesvær, får lettere ved at indtage deres mad og drikke.

Sådan får du nok næring

Hvis du døjer med synkebesvær, er det klart, at det er svært at indtage næring nok. Er det svært at spise, kan man nemlig komme til at give op, før kroppen har fået den energi, som den har brug for.

Derfor kan det være en rigtig god idé at indføre proteindrik. Proteindrikke kan berige den daglige kost med proteiner. Dette er vigtigt, da det hjælper til at vedligeholde muskelmassen.

Giv tid

Hvad enten du selv er ældre, der døjer med at indtage nok næring, eller du kender en ældre, der har dette problem, er det en god idé at være opmærksom på at give sig god tid.

De fleste ældre er gået på pension. Dette betyder, at der ikke er noget til hinder for at strække måltiderne længere, end man måske normalt ville gøre det. Man kan jo altid vælge at læse avisen eller løse en kryds og tværs, hvis man skal have en kort pause. På den måde kan man hygge sig, mens man spiser sit måltid i et helt roligt tempo.

Lær din krop at kende

Lider du af synkebesvær, bør du bruge tid på at lære din krop at kende. Dette kan du gøre ved at prøve mange forskellige behandlingsmetoder. På et tidspunkt vil du garanteret finde en metode, som kan hjælpe dig med dit synkebesvær.

Lærer du din krop at kende, kan det blive lettere for dig at tage ud at spise på restaurant eller hos venner. På den måde ved du nemlig, hvilke retter du skal forsøge dig med. Desuden kan det være, at du lettere kan opdage, hvis du har fået et måltid, som du får svært ved at indtage.

 

No votes yet.
Please wait...