Din idé er intet værd uden det rigtige team

Husk ejeraftale i dit team

Det kan både være ekstra hårdt og ensomt at drive virksomhed alene. Derfor vælger mange iværksættere at starte virksomhed sammen i såkaldte teams. Udover at det hjælper på ensomheden, at man ikke sidder med det hele selv, så er der også en lang række andre fordele ved at være flere ejere. Faktisk så er chancen for at få succes med sin virksomhed langt større, hvis man er flere om det. Det betyder dog ikke at det er ligegyldigt hvilke personer du har i dit team.

Forskellige kompetencer der supplerer hinanden

Det er ikke altid en fordel at starte virksomhed med andre der minder om dig selv ift. Uddannelse og kompetencer. Derfor skal man ofte søge ud over sine egne venner og tidligere studiekammerater, hvis jeres kompetencer overlapper hinanden i for høj grad.

Alle mennesker har styrker og svagheder. På det mere personlige niveau er det også en stor fordel for teamet at styrkerne supplerer frem for overlapper hinanden.

De der kender til at arbejde med teams, har sikkert stiftet bekendtskab med Belbin’ss teori om et succesfuldt team og hans 9 teamroller. Belbin har på baggrund af studier fundet frem til 9 forskellige teamroller, som alle skal være repræsenteret i et succesfuldt team. De 9 teamroller er følgende: Idémageren, kontaktskaberen, koordinatoren, opstarteren, analystoren, formidleren, organisatorien, afslutteren og specialisten. Hver roller er defineret med både styrker og svagheder. Det betyder dog ikke, at et team skal bestå af 9 personer. Samme person kan sagtens dække flere roller. Det vigtige er blot, ifølge Belbin, at alle rollerne er udfyldt. Der findes også en del tests man gratis kan tage på nettet for at finde ud af hvilken teamrolle man er. Brug dem som udgangspunkt og reflekter over dine styrker og svagheder, når du skal sammensætte dit team. De områder hvor det er vigtigt at minde meget om hinanden på er værdier, ambitioner og visioner.

Husk at indgå en ejeraftale

Selvom det er en fordel at stifte virksomhed flere sammen, så er der altid en risiko for uenigheder. Det er derfor uhyre vigtigt at man får udarbejdet en ejeraftale mellem virksomhedens parter så tidligt som muligt. Ejeraftalen vil fungere som et tillæg til virksomhedens vedtægter og klart definere hvad de forskellige ejer kan og ikke kan. Forestil dig at uenighederne kan blive så store at en partner vælger at stifte en konkurrerende virksomhed eller få job hos en konkurrent. Hvis ejeraftalen indeholder en konkurrenceklausul, kan dette undgås. Faktisk så kan en ejeraftale tilpasses virksomhedens specifikke behov og kan på mange områder være forebyggende mod uenigheder. Det kan derfor ses som selskabets vigtigste dokument.

I kan få udarbejdet en ejeraftale skræddersyet til jeres behov her.

Det rigtige team kan spare virksomheden for udgifter til medarbejdere

Du har måske i løbet af dit liv gået rundt og leget Ole Opfinder. I løbet af livet opdager man mange områder som man enten mener kan gøres bedre eller måske løses på en hel ny måde.

Men er det noget du ville kunne lave selv? Hvis du f.eks. har fundet på en idé til en super smart og uundværlig app, så kræver det jo blandt andet at man kan udvikle og markedsføre sådan en. Så uden at der er en udvikler eller en med forstand på markedsføring i virksomheden, så skal dette outsources. Det betyder større udgifter for virksomheden. Udgifter som kunne have været undgået hvis teamet havde besiddet disse kompetencer internt.

Hav styr på dit team når I skal hente finansiering

I TV-programmet ”Løvens Hule” ser man tydeligt hvor vigtig det rigtige team er for om investorerne bider på eller vender tommelfingeren nedad. Flere investorer siger også i dag at de investerer ikke i produkter og idéer, men mennesker. Det siger noget om vigtigheden i at man som iværksætter ikke har nok i den gode idé, men at man samtidig skal kunne sammensætte det helt rigtige team til at udføre opgaven.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...