Omfugning af murværk – Sådan gør du

Omfugning og skift af fuger i murværkHvis du har et murstenshus skal du ikke tage let på ødelagte fuger. Det ser måske meget uskyldigt ud, men på sigt kan det manglende eller revnede mørtel være årsagen til at murværket nedbrydes og, at der opstår fugtskader. Derfor er det bare med at få udskiftet de ødelagte fuger, inden skaderne bliver for store.

Undgå at få omfattende skader på murværket

Mørtelfugerne i dit hus’ murværk har stor betydning for helhedsindtrykket af huset og for hele husets kosmetiske look. Men de betyder også meget for murværkets tæthed og holdbarhed. Det er derfor af stor betydning at murværkets fuger er lavet rigtigt og at de bliver repareret løbende, hvis de får skader. Manglende eller ødelagte fuger kan nemlig være med til at murstenene i murværket nedbrydes alt for hurtigt. Får fugeskaderne lov til at udvikle sig kan det føre til fugtskader af alvorlig karakter også inden døre.

Hvilken type fuge har dit murværk?

Der findes forskellige typer af fuger. Fuger kan både udføres under opmuringen af muren. Eller de kan tilføres efter selve opmuringen. Laves fugerne efter opførelsen af muren, skabes der et ensartet mellemrum mellem murstenenes yderside og ind til mørtlen, som binder stenene sammen. Dernæst tilføres mørtel i fugerne. Det gøres med en såkaldt fugeske og det skal gøres omhyggeligt, så der ikke er luftlommer og så fugen er helt tæt. De fugetyper, der er de mest almindelige er:

  • Skrabefuger. De flugter med murstenenes forside.
  • Tilbageliggende fuger. De er trukket et par millimeter tilbage fra forsiden af murstenene.
  • Vandfalsfuger. De er trukket tilbage og skråner.
  • Dekorative fuger af forskellig slags. De kan for eksempel stikke ud mellem murstenenes forside og kan være runde eller kantede.

For at kunne omfuge dit murværk rigtigt, må du undersøge hvilken type fuger, der er tale om.

Udskiftning af fuger kræver præcision

Før du giver dig i kast med at omfuge dit murværk, skal du vide at det kræver en temmelig sikker hånd. Hvis du har et stort fugeprojekt foran dig kan det derfor være værd at overveje muligheden af at overlave det til en professionel murer. Men vil du gerne selv stå for omfugningen, skal du være opmærksom på flere ting for at resultatet bliver så godt som muligt.

Udkradsning af fuger

Når du skal i gang med at reparere fuger er første skridt at fjerne de gamle ødelagte fuger. Drejer det sig kun om en lille reparation kan du måske gøre det i hånden, men ofte vil det være nødvendigt at benytte en fugefræser for at få udkradset de gamle fuger. Skal du gøre det ved håndkraft kan du selv fabrikere en fugeskraber. Det gør du ved at slå et stort søm i en kraftig pind eller stok. Klip dernæst sømhovedet af, så det har den længde, der svarer til den dybde, som fugen skal kradses ud i. Det kommer an på skadens karakter hvor dybt mørtlen skal kradses ud. Der skal kradses ud indtil du kommer ind til solid mørtel. Hvis der er huller i mørtlen efter for eksempel murbier, er det en god ide at kradse mørtlen ud i 2,5 cm’s dybde eller til du kommer ind til en solid mørtel.

Omfugning af murværk

Når fugen er kradset ud, skal alle mørtelrester og al fugestøv fjernes med enten kost eller trykluft. Dernæst skal du forvande murværket, det vil sige fugte det, og så er du klar til omfugningen. Når du omfuger er det vigtigt ikke at gøre det direkte i solen. Det kan få fugen til at tørre for hurtigt, hvilket kan medføre en risiko for at den revner. Afslutningsvis skal du fjerne overskydende mørtelrester. Det kan gøres med syre minimum 24 timer efter arbejdet er færdigt. Dog er det ikke alle nyere mursten, der kan tåle en afsyring. I stedet kan du fjerne mørtelresterne med en kost. Det vil medføre et lysegråt skær over murstenene som vil fosvinde efter cirka et år.