Småtspisende; husk proteinholdig mad og drikke

Er man pr. definition småtspisende, så kan det have store helbredsmæssige konsekvenser. Det kan derfor være vigtigt at man som småtspisende eller pårørende til en småtspisende person, gør sig nogle tanker om ernæring.

Hvad vil det sige at være småtspisende?

Først er fremmest er det vigtigt at definere, hvornår man er småtspisende og hvad dette kan have af konsekvenser for ens sundhed.

En småtspisende person er en person som generelt spiser ab-normale små småtider og helt basalt ikke får den næring der er nødvendig for at bibeholde et godt helbred.

Spiser man meget få måltider og er de ovenikøbet meget små, så kan det ofte resultere i at man ikke får nok proteiner, vitaminer kulhydrater eller fedt.

Der kan være flere grunde til at man går fra at spise normalt til at blive småtspisende. Hvad enten man har en psykisk lidelse, der nedsætter ens appetit eller man lider af en fysisk sygdom, der påvirker fødeindtaget, så gør det sig gældende at diagnosen småtspisende ofte følger i hælene på et andet sygdomsforløb.

Får man ikke de rigtige næringsstoffer bliver man både mere sløv rent fysisk men også mentalt. Som småtspisende kan man derfor forlænge sin sygdomsperiode, og man bør derfor søge konsultation, hvis man er i tvivl.

Råd til den ældre; husk dine proteiner

Når man som senior borger rammer de 50 år, så begynder man at miste muskelmasse. Det bliver sværere at opretholde styrken på ens muskler, og derfor er det vigtigt at man indtager nok proteiner.

Proteinerne er nemlig med til at mindske tabet af muskelmasse, og som ældre borger skal man derfor ofte have en forøget mængde protein.

I takt med at mange med alderen oplever en nedsat lyst til at spise, så kan det være svært at indtage den mængde der efterspørges. Der findes derfor en lang række kosttilskud, som man kan benytte sig af, en af disse kunne f.eks. være en proteindrik til ældre, som man bruge som supplement til den daglige kost.

Små portioner og proteintilskud

Den nedsatte appetit kan bl.a. betyde at du som småtspisende hurtigt mærker mætheden. Derfor kan det være en god idé at spise flere små måltider.

Små portioner flere gange dagligt synes at være en bedre løsning for en person med nedsat appetit. Derudover er kroppen ikke i stand til at lagre protein, ligesom den f.eks. er i stand til at lagre fedt, så det er derfor bedre at fordele proteinindtaget ud på alle måltiderne.

Så husk proteinen i alle dagens måltider, hvad enten den forekommer naturligt i maden eller du bruger et kosttilskud.

Lav din egen proteindrik

Hvis du er en af dem, for hvem det dagligt er nødvendigt med et protein boost, så kan købet af proteindrikke på apoteket blive dyrt.

Lav din egen proteindrik i stedet for at købe dem på apoteket, så ved du selv hvad du indtager og du kan spare mange penge.

Ved at bruge smagsløst proteinpulver, kan man tilføje det til drikke som man godt kan lide at nyde i hverdagen, f.eks. kaffe, te eller juice. Man kan også købe proteinpulver med en specifik smag, så man f.eks. kan blande sin helt egen iskaffe eller smoothie.

Man skal dog være opmærksom på at der er forskel på proteinpulver. Ikke alle slags kan blandes med både væske og fast føde, og ikke alle varianter kan både blandes i koldt og varmt.

Som småtspisende er det derfor vigtigt at du er bevidst om dit helbredsmæssige velvære, at du husker at rådføre dig med en fagperson hvis du er i tvivl, og at du sammensætter en kost med et passende næringsindhold, også hvis dette betyder at du må bruge kosttilskud.

No votes yet.
Please wait...