Sådan nedsætter du generne ved din slidgigt

Alene i Danmark er der mere end 600.000 mennesker der dagligt lever med smerterne og generne, som der følger med diagnosen slidgigt. Mange oplever en dalende livskvalitet, der forfølger dem resten af deres liv.

Den medicinske udvikling indenfor feltet er i bragende udvikling og antallet af behandlingsmetoder stigende. Men kan du som gigtpatient blive smertefri og hvordan?

En folkesygdom der gør ondt

Diagnosen slidgigt er ikke ualmindelig, hverken i Danmark eller i resten af verden. Slidgigten kan opstå som en konsekvens af et langt arbejdsliv, hårdt manuelt og fysisk arbejde, elitesport eller genetisk desponering. Sygdommen rammer dog alle grupper af mennesker uanset deres erhvervsmæssige baggrund eller aktivitetsniveau.

Slidgigten forekommer hyppigere med alderen. Det er uklart om det dog skyldes at gigten er en sygdom, der er mange år undervejs eller om det er en sygdom, som ældre mennesker er mere modtagelige overfor pga. svækkede led.

Ligemeget om du har fået slidgigt som følge af dit arbejde eller om det er de arvelige anlæg der er skyldige, så er smerterne ikke til at tage fejl af. Symptomerne kan betyde mindre bevægelighed, lavere livskvalitet samt andre uønskede gener.

Kan jeg komme smerterne til livs?

Det er ikke alle der mærker betydeligt meget til deres slidgigt i det daglige liv. Nogle oplever blot små gener, som ikke påvirker deres samlede livskvalitet.

Desværre er det langt størstedelen af alle slidgigt-patienter der oplever ubehagelige og smertefulde gener, som følger dem i alle henseender i livet.

Mange oplever at deres fysiske kunnen nedsættes, at de må begrænse deres aktivitetsniveau og at medicin er en selvfølge i hverdagen. Men der findes faktisk slidgigt behandling, som har givet positive resultater hos mange mennesker.

Slidgigt-behandling; en banebrydende teknologi

Behandlingen for slidgigt er ikke et nyt fænomen, og mange har igennem årtier prøvet sig frem med diverse øvelser og smertelindrende medicin. Denne metode har hjulpet nogen, mens andre ikke har mærket den mindste forandring.

Hvad enten du ønsker slidgigtbehandling i København, Aarhus eller resten af Danmark, så findes der nu adskillige klinikker der tilbyder den såkaldte ACP-behandling(Autologous Conditioned Plasma).

ACP-behandling er særdeles innovativ, nem og patientvenlig metode. Helt grundlæggende drejer det sig om at udvinde blod fra den enkelte patient, adskille de røde blodlegemer fra plasmaet og derefter sprøjte plasmaet ind i det led der skal behandles. Indsprøjtningen vil dæmpe inflammationen, som automatisk vil give ledet plads til hvile og dermed heling.

Behandlingen er ofte effektiv efter få uger og virker både smertelindrende samtidig med at den afhjælper en bedre bevægelighed.

Aktivitet eller inaktivitet – hvad skal jeg undgå?

Selvom at slidgigt kan opstå som følge af mange år med elitesport eller fysisk arbejde, hvor ledene gang på gang har været under hårdt pres, så er det langtfra de eneste årsager til diagnosen slidgigt. Også svær overvægt eller fysisk inaktivitet kan øge risikoen for slidgigt.

Hvis du bærer på en vægt der ikke er tilsvarende din kropsbygning og højde, så belaster du dine led mere, og ledene kan derfor nemmere eller hurtigere blive slidt. Undersøgelser viser at overvægtige mennesker generelt har en større tendens til slidgigt i knæene end normalvægtige mennesker har.

Fører du en inaktiv livsstil kan det også have store konsekvenser for dine led. Svage muskler er nemlig ikke fuldt ud i stand til at stabilisere leddet, det betyder at leddet bliver overbelastet på en uhensigtsmæssig måde. På den måde kan ingen motion og manglende træning af musklerne være en medvirkende årsag til slidgigt.

Du skal derfor ikke undgå træning og bevægelse. Selv som slidgigt-patient er det godt at holde sig i gang. Motionen holder leddet bevægeligt og styrker de muskler der stabiliserer og aflaster leddet. Hav blot for øje at motionsformen, som du bruger, ikke er med til at overbelaste dit syge led.