Sådan får du rene fliser

Du kender det godt. Fliserne er triste at se på og grønne af alger, og det bliver kun værre og værre. Det kræver knofedt, hårdt arbejde og en god gang fliserens at få dine flotte fliser tilbage i topform, men det kan sagtens lade sig gøre.
Du skal bruge en højtryksrenser, algerens og en omgang knofedt, før du er rigtig godt på vej. Læs med her for at få gode tips og tricks til at komme godt i gang.

Spul algerne væk

Rene fliser hvordan?Det første skridt på vejen er at få fjernet algerne fra fliserne. Du kan komme langt med knofedt, viljestyrke og en kost, men den klart nemmeste løsning er at anvende en højtryksrenser. Højtryksrenseren spuler vand ud med et kraftigt tryk, som på den måde fjerner selv de værste alger og andet snavs på dine fliser. Det er vigtigt at skåne flisernes overflade mest muligt, så du ikke gør dem endnu mere modtagelige for en ny algevækst.
Derfor kan du med fordel sætte en patio cleaner for enden af din højtryksrenser, så du beskytter flisernes overflade mod det høje tryk. Patio cleaneren har desuden børster rundt i kanten, som holder de fjernede alger på plads og skubber dem med rundt. På den måde sørger du nemlig for, at skidtet er samlet og ikke bliver spredt over alt på de andre fliser, hvilket gør den efterfølgende oprydning langt mere overskuelig.
Hvis du ikke ejer – eller kan låne – en patio cleaner, er det vigtigt, at du spuler med højtryksrenseren fra en afstand på 40-50 centimeter til fliserne. Du skåner desuden flisernes overflade mest muligt, hvis du spuler mod fliserne i en vinkel på cirka 30 grader.

Hold algerne på afstand

Når du først har fjernet algerne med højtryksrenseren, er der forskellige ting, du kan gøre for at holde dem fra at komme igen. Du har allerede gjort dit forarbejde ved at bruge en patio cleaner på højtryksrenseren, men det helt afgørende er, at du anvender algerens på dine fliser efter rensningen.
Algerens sørger for, at algerne ikke kommer tilbage lige med det samme. De fleste højtryksrensere er udstyret med en lille beholder, som du kan fylde og på den måde nemt skure fliserne med algerensen. Når du har anvendt algerensen, er det vigtigt, du skyller fliserne efter med rent vand. Hvis du ikke har en højtryksrenser, kan du bruge en kost til at fordele algerensen og knofedt til at skrubbe flisernes overflade, indtil algerne løsner sig.

Den sidste finish

Når du har givet fliserne en ordentlig omgang skrub og vask, kan du med fordel fylde fugerne mellem fliserne op igen med sand. Det er et godt råd at lade fliserne tørre helt, før du strøer sandet, så det er nemmere at feje ned i fugerne. Der findes en speciel type sand, som hæmmer væksten af ukrudt, som du kan overveje at anvende i stedet for almindeligt sand. Når du skal finde det perfekte sand til at fylde fugerne mellem dine fliser, er det en god idé at være opmærksom på, at der findes forskellige kornstørrelser, som passer i henholdsvis smalle og brede fuger. Når du har gjort dig umage med at fylde fugerne op med sand på den helt rigtige måde og fjernet det overskydende sand, vil dine fliser se ud som helt nye.

Få god og kompetent hjælp

Alger har de bedste betingelser for at leve, når vejret er fugtigt. Derfor er det en god idé at være ekstra opmærksom på dine fliser, når vi går ind i de våde måneder. En tør luft kan ikke udrydde algerne, mens en fugtig luft får dem til at vokse og brede sig med lynets hast.
Algerne kan være svære at få bugt med og holde væk fra dine fliser, og derfor er det vigtigt, du gør en indsats for at bekæmpe algevæksten. Algerne er i fuld vækst i det fugtige vejr, og det kræver hårdt arbejde at holde dem fra at sprede sig. Du skal forvente at bruge nogle timer og kræfter på at holde algerne væk fra dine fliser.
Hvis du synes, det virker besværligt og uoverskueligt at få bugt med algerne på egen hånd, tilbyder forskellige virksomheder god og kompetent hjælp, så du ikke skal stå med det hele selv.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...