Sådan bliver du en bedre hobby fotograf

hobby fotografVi fotograferer som aldrig før. Det der før var en hobby for få, er nu noget næsten alle løbende gør.

Alt bliver dokumenteret i dag og kameraet er ikke kun med på ferier og til store begivenheder. Grundlæggende fototeknik er der skrevet meget om, men nu hvor selv forholdsvis avanceret udstyr er gået hen og blevet alle mands eje, er ”Learning by doing” stadig den mest populære metode til, at blive en bedre fotograf. Kort og godt, er det ikke nok at have kameraet med overalt, det skal også op af lommen og bruges flittigt, hvis man vil være bedre. Så knips løs, leg og eksperimenter så tit det overhovedet er muligt.

Se på andres billeder og få bedre fototeknik

Hver dag ser vi masser af billeder, de glider bare forbi vores øjne, uden at vi tager stilling til dem. Prøv at kigge nøje på de fotos, som du synes er særligt gode og prøv at finde ud af, hvad der gør disse fotos specielle. Se især på professionelle fotografers billeder og forsøg, som en detektiv at løse mysteriet om det gode billede, ved at skille de tekniske tricks og elementer lidt ad, så bliver de meget nemmere at kopiere i fremtiden. Her kommer en kort gennemgang af de fem mest betydningsfulde ting, at holde øje med.

Et godt sted at starte dette studie, er beskæringen. En god beskæring kan hæve et halvdårligt billede op på et helt nyt niveau. Lav også flere eksperimenter med dine egne fotos og se, hvor let de kan ændre karakter, men husk altid at gemme en kopi af originalfotoet, så det ikke går tabt.

En god komposition gør altid kæmpe forskel, indtænk altid det gyldne snit, for at opnå harmoni i motivet. For- mellem- og baggrund er det der skaber dybden i et billeden og gør dem kunsten efter, ved altid at have disse tre elementer på plads.

Motivet er altid helt i fokus. Et godt billede har ingen overflødige elementer med, for de slører bare for den ”historie” fotografen ønsker at fortælle. Er det en hund med en sjov hat, man gerne vil vise, så skal der helst ikke være så meget andet på billedet, der forstyrrer blikket.

Vinklen billedet tages i, kan medvirke til at understrege stemningen. Professionelle fotografer er aldrig bange for at krybe rundt på knæ eller klatre højt op, hvis det medvirker til at give det gode billede. Lys og skygger skal helst arbejde sammen med motivet, pas på med modlys og brug blitzen til at bløde op for hårde skygger, professionelle fotografer forstår at vende ulemper omkring motivet til fordele i det færdige billede.

“Liv i billedet” lyder som en floskel, men læg igen mærke til de billeder du foretrækker, de formidler med garanti både en masse liv og stemning. Er alle de fem nævnte punkter, beskæring, komposition, motiv, vinkel, lys og skygger, på plads, så er der også ”liv i billedet”, samtidig med det har en god balance og får fortalt meget mere, end bare det det blotte øje kan se.

Få bedre fototeknik og bliv gladere for at fotografere

Bliv bare ved med at fotografere, knips løs hver eneste dag. Alle kan blive bedre, hvis de løbende gør en aktiv indsats og bruger lidt tid på, at overveje de ovenstående punkter, både når de ser andres billeder og når de bearbejder deres egne. En ting er i hvert fald sikkert, jo bedre en fotograf man bliver, jo sjovere er det at beskæftige sig med at fotografere. Så selv en mindre indsats, vil hurtigt bære frugt og øge glæden ved at dokumentere, det man oplever i sin omverden, både på rejser og til hverdag. Der er ingen grund til at holde sig tilbage, selvom man ikke lige rammer plet hver gang, det vigtigste er at turde lege og eksperimentere, for ellers udvikler man sig aldrig. Husk, at de professionelle fotografer har en længere uddannelse bag sig og arbejder med billeder mange timer, hver eneste dag året rundt.

Rating: 4.0/5. From 1 vote.
Please wait...