5G Netværket

5GTelestyrelsen har netop solgt licenser til at sende og modtage mobil data på helt nye frekvenser i Danmark og det giver køberne mulighed for at påbegynde opbygningen af nye netværk baseret på den nyeste teknologi.

Der er solgt licenser til TDC, 3 og Telia/Telenor og frekvenserne er bl.a 700 Mhz og 2.3 Ghz.

Hvad er 5G

5G er alle teknologierne samlet i én, meget forsimplet

Teknologien giver mulighed for en max. hastighed på omkring 65 gange den 4G hastighed vi oplever i dag.

Ca. 10 Gbit i download og en meget lav pinghastighed.

Pinghastigheden er vigtig

Et lynhurtigt internet med en høj pinghastighed opleves ikke helt så hurtig og kan ikke anvendes til det samme som et internet med lynhurtig ping.

Ping er det du oplever, når du indtaster en internetadresse i en browser til browseren begynder, at downloade internetsiden.

Fibernet har i dag den hurtigste pinghastighed og er derfor bedst til f.eks. gaming, hvor 4G ikke er velegnet.

Med 5G får vi med andre ord, en trådløs teknologi, der kan alt det fibernet kan plus, det er trådløst.

Hvordan forandrer 5G verden

Nok ikke ret meget og dog.

Selvkørende biler har f.eks. behov for at kunne reagerer lynhurtigt og her vil teknologien være med til, at skabe brugbare biler, som vi snart vil kunne møde i bybilledet.

Fjernoperationer vil også bliver en mulighed, da responstiden bliver hurtig nok.

Af de mere almindelige berørte områder, vil vi kunne opleve mulighed for at opnå samme hastigheder på det mobile bredbånd som med kablet bredbånd og dermed mulighed for, at koble hjemmet op med 5G uden nogen form for krav til kabler frem til boligen.

Det vil med andre ord kunne give hele Danmark fibernet hastigheder.

Hvornår er 5G en realitet?

Netop nu er TDC, Hi3G (3 mobil) og Telia / Telenor ved at planlægge udrulningen af 5G I Danmark og TDC har allerede offentliggjort deres plan for første etape.

Her er der planlagt montering af master rundt i de største byer, så det allerede fra april 2020 vil være muligt, at bruge 5G i praksis.

Mobilproducenterne er også allerede klar med nye mobiltelefoner, der understøtter de nye standarder, så det ser ud til, at vi vil kunne opleve 5G om kort tid.

Hele Danmark må dog vente pænt på masterne bliver monteret og der kommer til at gå mange år før hele landet er dækket.

Ind til da, vil 4G teknologien blive opdateret på masterne og give endnu hurtigere hastigheder end vi hidtil har oplevet.

Er 5G farligt?

Der har været meget skriveri om 5G stråling og men de førende eksperter i landet inden for forskning i mobilstråling har offentligt meldt ud, at der ikke på noget tidspunkt er fundet noget sundhedsskadelig påvirkning fra mobilstråling under forskning.

Det er dog et kompliceret område at forske i, da det er meget svært, at sammenholde resultater over f.eks. 40 år, da teknologien er forholdsvis ny i den sammenhæng.

Rating: 3.0/5. From 6 votes.
Please wait...