Hvad er et IVS?

IVS står for ‘iværksætterselskab’ og er en ny måde at stifte et selskab på. Hvis du går med tanken om at stifte en virksomhed, gør du klogt i at læse med her. Måske er IVS den rette virksomhedstype for dig. Vi fortæller, hvad IVS er, hvilke krave der er og slutteligt om fordelene ved et IVS-firma.

IVS minder om et ApS, men har visse forskelle

I sin stiftelse minder IVS meget om et ApS. Du hæfter kun for din kapital og derved ikke personligt. Præcis som det er tilfældet med et ApS. Den største forskel er dog, at du med et IVS-firma kun behøver en startkapital på én krone, hvorimod du skal have 50.000 for at stifte et anpartsselskab. Derfor kan IVS være en god sikkerhed frem for et enkeltmandsfirma, hvor du kan komme til at hæfte personligt.

Hvor mange skal der til for at stifte et IVS-firma?

Et iværksætterfirma kan du skifte alene i modsætning til f.eks. et interesseselskab, hvor du skal være mindst to ejere. Med et krav om en opstartskapital på en krone, er det ligeledes muligt for alle at oprette et IVS-firma, og derfor giver det god mening, at det er muligt at oprette alene. 25% af overskuddet i firmaet opsparet endvidere til en ApS-kapital på 50.000 er nået. Lykkedes det, er det valgfrit, om firmaet skal omdannes til et ApS.

Hvilke fordele har et IVS-firma?

IVS er en selskabstype, der rummer mange fordele. Visse har vi valgt at kigge lidt nærmere på.

Det kræver en meget lav opstartskapital at stifte et IVS-firma. Derfor er du fri for at låne i banken eller finde en partner, hvis du helst vil starte dit eget. I modsætning til et ApS, hvor du skal have 50.000, kræver dette kun én krone.
Omdannelse fra IVS til ApS. Fordi du starter et IVS, er der ingen, der siger, at det skal forblive sådan. Når du på et tidspunkt får 50.000 på den ene eller anden måde, kan du altid omdanne dit IVS til et ApS.
Hæftelsen hos et IVS er meget begrænset. Der er hverken personlig eller solidarisk hæftelse, når du stifter et IVS. Du hæfter kun for den indskudte kapital op til 50.000 kroner. Derfor er der en vis sikkerhed og tryghedsfaktor ved at starte et IVS.

Regler for et IVS

Et IVS skal følge årsregnskabsloven ligesom et ApS. Der skal udarbejdes et regnskab, som skal revideres af en revisor, medmindre kravene for fravælgelse opfyldes. For at fravælge revision skal iværksætterselskabet to år i træk ikke opfylde følgende krav:

En balancesum på fire millioner
En nettoomsætning på otte millioner
Et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede på 12 i løbet af et regnskabsår

Det betyder, at mindre IVS ikke behøver revision, men der skal stadig udarbejdes et årsregnskab, som skal fremlægges senest fem måneder efter, regnskabsåret er slut.

Ligeledes skal iværksætterselskabet have en direktion eller bestyrelse, som er ansvarlig for, at regnskabet udføres korrekt. Her gælder de samme regler som ved et ApS.

Har iværksætterselskabet de seneste tre år i gennemsnit haft mindst 35 medarbejdere beskæftiget, kan medarbejdere stille krav til, hvem der skal sidde i bestyrelsen. Dermed skal direktionen omdannes til en bestyrelse, hvis selskabet ikke tidligere har haft sådan en.

En god mulighed for alle

IVS er en god mulighed for alle, der har iværksætterdrømme. Det kræver kun én krone at stifte et IVS, og der er ingen personlig eller solidarisk hæftelse, ligesom IVS kan stiftes alene. Derfor er det en god virksomhedsform til den nystartende.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...