Guide til nem vedligehold af din facadedør

Din facadedør er indgangen til dit hjem, og derfor er den også en vigtig faktor i forhold til førstehåndsindtrykket af dit hus.

En god facadedør kan holde i rigtig mange år, og den kan holde endnu længere, hvis du sørger for at vedligeholde den. Derudover må man heller ikke glemme, at døren ganske enkelt også forbliver pænere i længere tid, hvis den bliver behandlet med omhu.

Når du skal vedligeholde din facadedør, skal du først og fremmest have styr på dørens materiale. Hvis din facadedør er lavet i plast, behøver du ikke at tænke på vedligehold, for disse døre kræver kun en fugtig klud i ny og næ for at forblive pæne.

Hos Sparvinduer har du muligheder for at hente inspiration til din næste dør og samtidig læse mere om materialer og vedligehold. Hvis du er interesseret, kan du se mere om facadedøre her.

Vedligeholdelse af facadedør i træ

En facadedør i træ er den type af dør, som kræver mest vedligehold. Det betyder dog ikke, at du behøver at bruge timevis på at vedligeholde din facadedør. Faktisk kan du holde men omkring et kvarter årligt.

Mange vedligeholder først deres facadedør i træ, når den begynder at vise tegn på slid. Dette er dog en stor fejl, for træværket under malingen er allerede begyndt at tage skade, når malingen ser slidt ud. Selv en lille revne i overfladebehandlingen kan gøre det muligt for fugt at trænge ind i døren, og det vil med tiden får døren til at rådne.

Hvis du vil vedligeholde en facadedør i træ, skal du først og fremmest gennemgå din dør for revner i malingen en gang om året. Det skal du gøre med en pensel og en smule dækkende maling i den rette farve, så revnen bliver lukket igen.

Det er optimalt at gøre dette midt på dagen, når temperaturen er omkring 15 grader. På den måde har malingen de rette forudsætninger for at trænge ind i træværket, og samtidig vil det være forholdsvis tørt inden duggen falder.

Du skal især være opmærksom på revner i malingen, hvis din facadedør sidder på sydsiden af huset, da døren vil få mest sol på denne placering. Solens stråler udtørrer nemlig din dør, så malingen nemmere revner.

Vedligeholdelse af facadedør i træ og aluminium

Vinduer i træ og aluminium er hurtigt blevet det mest populære valg i Danmark, og derfor vælger flere og flere også at få en facadedør i træ og aluminium.

En facadedør i træ og aluminium er helt basalt en trædør, som er beklædt med aluminiumslister udenpå. På den måde får du stadig en hyggelig træprofil på dørens indvendige side, mens den udvendige side bliver beskyttet af aluminiumslisten.

Man hører ofte, at en facadedør i træ og aluminium ikke har brug for vedligehold, og det er også næsten korrekt. Du behøver nemlig ikke at male denne type af dør, men der kan være andre behov.

Hvis ud har en facadedør i træ og aluminium, bør du først og fremmest sørge for at vaske døren et par gange om året, og så kan du samtidig tjekke om aluminiumsbeklædningen har fået ridser.

Du kan stort set fjerne alle mindre ridser med en smule polermiddel, mens dette ikke er en mulighed med dybe ridser, som er gået helt ind til de rå aluminium. Du kan forsøge at reparere denne type af skade med maling, men det kan være svært at gøre pænt, og derfor anbefaler mange forhandlere, at du lærer at leve med denne skavank.

Hvis din facadedør får en dyb rids, skal du ikke være bekymret. Det vil ikke påvirke dørens levetid, da der sker en automatisk oxydering, som lukker ridser og forhindrer rust.

No votes yet.
Please wait...