Gør din have mere privat

Mere privat haveDer er mange måder, du kan omkranse og markere din matrikel eller din have på. Mange vælger at have en form for afgrænsning af deres grund.

Det kan være i form af:

  • Et levende hegn
  • Et plankeværk
  • En halvmur
  • Et hegn

Der er dels spørgsmålet om smag og behag, og så er der et spørgsmål om, hvad der er mest praktisk, når du skal vælge, hvordan din afgrænsning skal være.

Hvis du har børn eller hunde, som du gerne vil holde inde i haven, så er det vigtigt, at den omkransning, du vælger, er helt tæt og ubrydelig. I det tilfælde vil en hæk måske ikke være ideelt, medmindre at den enten er meget tæt eller med et lille hegn i bunden.

Er der ikke tale om at hegne nogen inde, så er der frit valg på alle hylder. Nedenfor vil vi beskrive mulighederne med det levende hegn.

Det levende hegn

Mange mener, at et levende hegn er både kønnest og mest naturligt at have. Sådan et levende hegn kan være enten en hæk eller en anden form for planter, der kan markere en afgrænsning.

En levende hæk kan være mindre tæt end andre former for afgrænsning, men får den lov til at stå i nogle år og vokse sig høj og tæt, så kan en levende hæk godt blive helt tæt.

Det afhænger selvfølgelig af, hvilken slags hæk, der er tale om. Foretrækker du en tæt hæk, så skal du naturligvis gå efter en hæk, der kan vokse sig tæt.

Vælg en færdighæk

Der er kommet et stort marked for færdighække. En færdighæk er, som navnet antyder, en hæk, som allerede har vokset sig høj og tæt. Anskaffer du dig sådan en, så er fordelen den, at du ikke behøver at vente på, at den vokser til. Det kan ellers tage nogle år, inden en ny hæk får så godt fat og får så god en vækst, at hækken er blevet både høj og tæt.

Der er mange forskellige færdighække at vælge imellem. Du kan både vælge en traditionel sort som for eksempel en færdig bøgehæk eller liguster. Du kan også vælge en anden sort, som så skiller sig lidt ud fra naboernes hække. På den gode måde. Alle sorter har hver deres unikke kendetegn.

Du kan for eksempel vælge den meget smukke sort spirea, som er en overdådig plante, når den er i blomst. Det er den i april og maj. Den fås i flere forskellige undersorter, og blomsterne kan være i forskellige farver.

Med en spireahæk får du en utraditionel hæk, som er både smuk, levende og blomstrende.

Stilen i din have

Er du din egen gartner, så har du uanede muligheder for at skabe en have, så den bliver lige, som du gerne vil have den. En dejlig have er en naturlig have, som bærer præg af, at det er dig, der er dens gartner.

Indret din have, som du vil, og nyd at opholde dig i den året rundt. Du bør selvfølgelig væbne dig med tålmodighed, når det kommer til at indrette en have. En have er levende og lader sig ikke umiddelbart bare styre.

Kunsten er at forme og indrette den, så den set casual og naturlig ud, selv om du bruger meget tid på at få den til at se sådan ud.

I forhold til din hæk eller hegn omkring haven, så vil den komme til at danne den naturlige baggrund for resten af din indretning. Derfor bør du tænke den med ind, når du sætter dig for at skabe diverse havescenarier.

No votes yet.
Please wait...