USB bredbånd

Formålet med guiden til USB 5G bredbånd er at klæde dig som privatperson på til, at begå dig trygt og sikkert i junglen af de Danske trådløse bredbånd.

Guiden er holdt i et let forståeligt sprog og det kræver ikke forudgående kendskab til emnet eller speciel ekspert viden indenfor IT.

I løbet af denne guide vil du blive bekendt med emner som: USB bredbåndets historie, Master, Dækning, 5G hastigheder, Priser, trådløs teknologi og Forbrug.

Vi har delt guiden op i afsnit, så du let kan springe videre, hvis du allerede kender meget til et af emnerne.

Indledning

Vi husker alle da mobiltelefonen tog sit indtog i Danmark. Der hed det en NMT mobilt telefon og de var nogle store skrumler, der nærmest knap var mobile.
Dengang oplevede man meget høje priser, store upraktiske telefoner og lav dækning.
Telefonerne blev primært brugt til erhvervsbrug og kostede en jetjager.

Op gennem slutningen af 80èrne og i begyndelsen af 90èrne udviklede mobiltelefon selskaberne mindre og mindre telefoner, GSM sendenettet blev etableret og det blev muligt at sende små datamængder afsted f.eks. fax og sms beskeder.

Datamængderne der dengang kunne håndteres var ganske små og hastighederne lave.

Denne udvikling løb parallelt med udviklingen af internettet i Danmark. Der blev gravet kabler ned over det hele og i midten af 90èrne kunne stort set alle få ADSL internet med høj hastighed. ( 1 – 2 mbit var høj hastighed dengang)

Mobiltelefonernes trådløse GSM net blev også udviklet og datamængderne som telefonerne kunne sende og modtage, blev derfor større, mere stabile og hurtigere.

Teknologien bag trådløst USB bredbånd

Ved at tage udgangspunkt i mobiltelefonen, er det lettest at forstå det trådløse bredbånd og den måde det fungere på.

Mobiltelefonen skal bruge en mast for at kunne ringe. Når du ringer sendes et signal fra din telefon over til masten, der opfanger det og omdanner det til data, der herefter sendes ned på jorden og ud i telefonledningerne.

Altså du sender et signal fra din mobiltelefon til en mast.

GSM telefonerne vi bruger i dag sender et GSM signal til en GSM mast.
Masterne er sat op af forskellige selskaber, der har købt licenser og lov hertil hos den Danske stat.
Det er dyrt at opstille master og derfor er der kun 3 selskaber i Danmark, som har set en forretning i at sætte master op over hele Danmark.

Det er : TDC, Telenor/Telia og 3

Når du køber en mobiltelefon i dag (2022) kan den altså ikke ringe til nogen, uden du samtidig køber ret til at bruge et netværk til at sende dit ringesignal til. Det kalder vi et abonnement.

Du køber altså et telefon abonnement sammen med din mobiltelefon og kan så ringe fra de master som det selskab du har valg, har opsat i dit område.
For at din telefon kan fungere og ringe med abonnementet får du udleveret et simkort, som du sætter i din telefon
5G Trådløs bredbånd fungere på helt samme måde.

I stedet for en mobiltelefon køber du et lille 5G USB modem, som du putter et sim kort i. Når du har monteret kortet i 5G modemet, kan du tilslutte 5G modemet til din computer og bede den ”ringe op” som en mobiltelefon – du sender et signal til en mast, der laver signalet om til data og sender det ned på jorden og ud i telefon/internet kablerne.

Du kan altså surfe på internettet, tjekke mails, og alt andet man kan på internettet, når du har dit usb modem sat i din PC.Trådløst usb bredbånd
Grunden til det hedder mobilt bredbånd ja eller USB bredbånd, er fordi du bare kan tage din PC (smartest med en bærebar computer) med dig og komme på internettet alle steder, hvor du har lyst, det er altså mobilt og uden kabel (tråd)

Du skal altså bruge et 5G USB modem, et abonnement og dertil et udleveret simkort.

Ting du bør være særligt opmærksom på

Trådløst Bredbånd dækker i dag hele Danmark, men ikke med samme hastighed over hele landet.
De 3 selskaber som har valgt at opstille master i landskabet, har valgt at følge forskellige strategier og derfor er det forskelligt hvor godt et signal du kan modtage.
Dækningen på en mobiltelefon er i dag stort set komplet i Danmark dvs du kan snakke over det hele, men mobiltelefonerne har ikke et særligt stort behov for at sende data, når du taler. Det har trådløst bredbånd derimod.

Du kan også altid få adgang med dit trådløse bredbånd, men hastigheden på det og de data du kan sende afhænger af hvor god dækning der er netop på det sted du befinder dig i Danmark.

For at få høj hastighed og mulighed for et hurtigt trådløst bredbånd, kræver det at du er tæt på en mast, som dit abonnement kan “snakke” med. har du købt et TDC abonnement, skal der altså være en TDC mast tæt på dig, for at du kan få høj hastighed.

Har du købt et dyrt abonnement med 71 mbit lovet hastighed igennem TDC og er der ingen master tæt på din bopæl, ja så kan du altså IKKE få 71 mbit alligevel, det kan du kun hvis du kører hen til en TDC mast.

Det er mobilselskaberne ikke ret gode til at fortælle dig om, de vil nemlig meget gerne alle sammen sælge dig deres løsning og derfor fortæller de helst ikke de negative sider, de fokusere på de positive sider.

Læser du f.eks. at du kan få en meget hurtig trådløs bredbånds forbindelse, vil de næsten altid mene under forstået ”I STØRRER BYER”.
De 3 selskaber har nemlig alle sammen sørget for, at der er mange master inde i de store byer og derfor kan de med sikkerhed sørge for, at du har godt signal og derfor også høj hastighed.

Godt signal = mulighed for høj hastighed.

Derfor skal du altid orientere dig på selskabernes såkaldte Dækningskort før du køber.

Dækningskort giver dig et overblik over hvordan selskaberne har sat master op i Danmark og hvor godt de dækker. Er der dårlig dækning i dit område, kan du ikke få høj hastighed.
Så er det jo tosset at købe et dyrt abonnement, hvor der godt nok er MULIGHED for høj hastighed.

Når du kigger på selskabernes dækningskort, skal du holde specielt øje med de områder der kun har såkaldt EDGE dækning.

EDGE giver en teoretisk max hastighed på 287 mbit/S hvilket er meget langsomt og kan give store ventetider, når du skal lave simple opgaver som at tjekke mails eller sufe på nettet. Kan du kun få EDGE i dit område, skal du ikke vælge et dyrt abonnement – det hjælper ikke noget, de kan ikke give dig hurtigere hastigheder, når der ikke er nok master tæt på dig, du kommer med andre ord bare til at betale ekstra for ingenting.

Kan du kun få EDGE dækning hos alle selskaberne, slipper du altså for at tænke på hastigheden og kan derfor kigge på deres billigste løsninger. Der er ingen fordel i at vælge 1 mbit frem for 16 mbit, det går lige langsomt ,der hvor du bor. (forskellen er kun prisen og service niveauet)

Mbit/s hastigheden du sender og henter data

Det trådløse bredbånd kører med forskellige hastigheder alt efter hvor god dækningen er i dit område, og hvilket abonnement du vælger, MEN andre ting har også indflydelse.

Hver enkelt mast kan klare en vis mængde trafik eller med andre ord, en vis mængde brugere på samme tid. Er der for mange online på samme mast på samme tid, bliver den trafik / hastighed i oplever delt ud mellem jer, så i får samme hastighed og ingen bliver snydt.

Er der mange brugere i dit område og måske ikke helt nok master, vil du altså opleve at den hastighed du opnår vil svinge alt efter hvor mange, der er på internettet.

Her er det yderst svært at forudsige hvilken oplevelse du får. Eneste mulighed du har for at teste den forventede hastighed er egentlig at købe en løsning og afprøve den. Køb derfor ALTID online, så har du 14 dages returret.

GSM mastenettet dækker stortset 100% i Danmark
Er der GSM net og dermed GPRS på dækningskortet hvor du bor, er den maximale teoretiske hastighed 38,4 kbit/s. (stort set ubrugeligt)

EDGE = 287 kbit/s
EDGE er en videreudvikling af GPRS og kører også på det almindelige GSM sende net og derfor meget udbredt og dækkende i Danmark.
Edge dækning er det du typisk vil opleve i sommerhus områder udenfor større byer.
med EDGE kan du godt løse lidt opgaver på internettet, men det går MEGET langsomt.
3G og 3G Turbo= op til 7,2 mbit kbit/s
3 generations sendenettet blev etableret i slutningen af 90`erne under licens i Danmark og er etableret af 3 af de store selskaber.
3G var det net som gjorde afsendelse og modtagelse af billeder muligt på mobiltelefonerne.
3G turbo er en videreudvikling af 3G, der gover op til 21 mbit.

4G = op til 71 mbit
Det hurtigste internet du kan opleve, får du når der er 4G dækning.
Vær opmærksom på, at det USB modem du benytter skal understøtte 4G.

 

5G = op til 200 mbit
Vælger du en mobiludbyder, der til byder 5G hastighed i Danmark, kan du opleve over 200 mbit i hastighed, særligt hvis du er nær en mast.
TDC har det mest dækkende netværk med 5G og Telia er godt på vej med deres her i 2022.

Udbydere af USB bredbånd i Danmark

Som tidligere nævnt er der 3 selskaber, som har licens til at etablere 4G master i Danmark.

Det er følgende:

TDC
Telia/Telenor
3

De 3 selskaber udlejer deres net til andre selskaber. Der er altså flere end 3 selskaber, at vælge imellem og for at gøre det helt volapyk, er mange af de forskellige selskaber ejet af de samme hovedselskaber.

Et par eksempler:

Telenor ejer CBB der lejer sig ind på Telenors net.
TDC ejer Telmore og Fullrate.
3 ejer Oister.
Callme lejer sig ind hos Telia.

Baggrunden er bl.a. at de store veletablerede selskaber ikke vil profilere sig som discount selskaber og har til det formål oprettet søsterselskaber, eller opkøbt dem.

 

Klik her for at tjekke deres dækningskort

MobilselskabNetværkSe Dækningskort
3 dækningskort3Gå til Dækningskort
Callme dækningskortTeliaGå til Dækningskort
CBB dækningTelenorGå til Dækning
fullrate mobil dækningTDCGå til Dækning
mobildækningTelenorGå til Dækningskort
Oister dækningskort3Gå til Dækning
tdc mobil dækningTDCGå til Dækningskort
telia dækningTeliaGå til Dækningskort
telenor mobilsignal dækningTelenorGå til Dækningskort
telmore netværkTDCGå til dækningskort

 

Når du har besluttet dig for at du vil være ejer af trådløst bredbånd, er det meget vigtigt at du følgeren bestemt beslutningsproces, for at få den bedste løsning.

Først skal du analysere dit behov.

Hvad skal det bruges til? Skal du bruge det til at arbejde med og hvilke krav er der så? Med andre ord, hvor meget skal du hente fra internettet og hvor meget skal du være på?

Selskaberne tl byder dig trådløst bredbånd ud fra 3 kriterier:

Pris, hastighed og forbrug.

I deres reklamer står der f.eks.

Billigt mobilt bredbånd
Kr. 99,00 pr måned, 71 mbits og 10 GB forbrug.

Sådan gennemskuer du et tilbud
Priser
Du skal altså betale 99 kroner hver måned og måske også lidt for oprettelsen og eventuelt lidt for et modem, hvis du ikke har et i forvejen.
Her skal du være specielt opmærksom på oprettelsesprisen og modem prisen. Den glemmer man ofte og et modem til kr. 250,00 kan nemt få en løsning, der virker billig, til at ende med at være dyr.

Mbit/s og hastighed
Hastigheden er her 71 mbit/s og det er altså under de bedst mulige forhold, dvs i storbyerne, du kan ikke forvente mere end 5-10 mbit kbits hvis du bor i et område med 3G, derfor skal du ikke lade dig drage for meget af de oplyste hastighedstal medmindre du altså bor i en storby.

Forbrugsgrænsen
10 GB forbrug, betyder at du må hente og sende 10GB data til og fra masterne pr måned.
Det kan være svært at vurdere, hvor meget du skal bruge, men 10 GB rækker pænt langt og du vil sjældent opleve brug for mere, medmindre du er storforbruger af fil download eller afsender tonsvis af billeder etc.

Vælger du et abonnement med kun 1 GB forbrug, skal du være ekstra opmærksom på dit forbrug og følge det nøje. Med dit modem du får tilsendt, følger et program, der viser dig hvad du har brugt, så du hele tiden kan følge med. Bruger du for meget er mulighederne forskellige fra selskab til selskab. Ofte tilbydes der mulighed for at købe ekstra forbrug eller opgradere.

Eksempel på forbrug:

Jeg var i April 2010 i sommerhus i et 3G område og havde Telia`s billigste løsning med mig.
Under opholdet på 3 dage brugte jeg 350 mb data.
Jeg downloadede 3 filer, var på Facebook et par gange, tjekkede mine mails og sendte et par filer.
Derudover lavede jeg naturligvis et par test af hastigheden som også brugte lidt data trafik.

Man kan altså godt overleve med 1 GB forbrug, men man kommer ikke langt.

Sådan vælger du USB bredbånd

Du skal gennemgå en proces, der ser således ud:

Dækning + Forbrug + Pris = 5G Trådløs bredbånd leverandør

Tjek af dækning og Master:
Hvem dækker bedst hvor du bor, se mastedatabasen på IT og Telestyrelsen website og indtast den adresse som dit trådløse bredbånd skal bruges fra. (se gode links i menuen)

Vurder dit forbrug:
Hvad skal du bruge dit nye trådløse bredbånd til?
Skal du være online hver eneste dag, og bruge det til f.eks. arbejde? Så skal du vælge en løsning med mange GB inkluderet, mindst 10 GB.

Skal du bruge bredbåndet få gange pr år i forbindelse med ferie i Danmark, så skal du se nærmere på de forbrugs afregnede løsninger.