Privatleasing har i de seneste fem år været i stor vækst!
Privatleasing har aldrig været mere populært, og i de seneste fem år er privatleasing steget eksponentielt. Denne eksponentielle vækst skyldes, at bilproducenterne har haft større fokus på privatleasing, og de fleste bilreklamer har været med leasingtilbud som midtpunkt. Derudover har danskerne også fået øjnene op for de mange fordele privatleasing tilbyder. I denne artikel vil vi fortælle mere om privatleasing, og hvad du skal være opmærksom på ved privatleasing.
Hvad er privatleasing?
Privatleasing er i princippet langtidsleje af en bil typisk 1-4 år hos et bilselskab eller leasingselskab. Der findes grundlæggende to forskellige leasingkontrakter, hvilke er en operationel leasingkontrakt og en finansiel leasingkontrakt. Der er nogle ligheder ved disse to forskellige leasingkontrakter, men der er også nogle væsentlige forskelle. Hvis du ønsker, at privatlease en bil er det yderst vigtigt, du har styr på forskellen på disse to leasingkontrakter.
Hvad er operationel leasing og finansiel leasing?
Operationel leasing er den leasingform der typisk kendes fra bilforhandlere, hvor du lease en ny eller næsten ny bil. Med operationel leasing får du total budgetsikkerhed, så der er ingen udgifter til service, reparationer, syn af bil osv. Alle disse udgifter er nogle bilforhandleren eller leasingselskabet skal betale. Med operationel leasing skal du ikke bekymre dig om restværdien, du skal blot aflevere bilen tilbage når leasingperioden er slut, skal du blot aflevere bilen tilbage til bilforhandleren eller leasingselskabet. Med operation leasing skal du vurdere, hvor meget du kører i leasingperioden, hvis du kører mere end det aftalte i leasingkontrakten, bliver de overkørte kilometer normalt takseret til en højere takst end normalt.
Finansiel leasing minder mest af alt om et traditionelt billån i banken. Finansiel leasing er den leasingform, der kendes fra leasingselskaber der tilbyder flexleasing. Med finansiel leasing skal du selv stå for alle udgifter til service, reparationer, syn af bil osv. Så hvis der kommer nogle udgifter til bilen er det leasingtager der selv skal betale disse udgifter. Med finansiel leasing er det vigtigt, at du også er opmærksom på restværdien i leasingkontrakten. Restværdien er den pris bilen skal sælges til, når leasingperioden er slut. Med finansiel leasing skal leasingtager selv sørge for, at kunne henvise en tredje part til bilen til den fastsatte restværdi i leasingkontrakten. Med finansiel leasing er det vigtigt, at få vurderet om restværdien er realistisk, og den afspejler de kilometer du kører i leasingperioden.
Generelle vilkår for privatleasing
Når du underskriver en leasingkontrakt får du brugsretten over bilen, og leasingselskabet har ejendomsretten. Dette betyder rent lav praktisk, at leasingselskabet ejer bilen og du som leasingtager får retten til at bruge den. Alle leasingselskaber kræver bilen er forsikret med kasko, så hvis uheldet skulle være ude, så er bilen fuldt forsikret. De fleste leasingkontrakter kræver en ekstraordinær leasingydelse (engangsydelse) og månedlig leasingydelser i hele leasingperioden.