For mange er det en stor drøm, at få et kvalitets HiFi anlæg i boligen, der kan spille både højt og klart, når der er fest, men også præcist og uden forvrængning, når der nydes koncertmusik ved lavere volumen.
Men det kan være svært at gennemskue, hvordan et godt anlæg sættes sammen og hvordan du får mest for pengene.
Vi ser her på det grundlæggende, du bør være opmærksom på, før du investerer i nyt musikanlæg.
Stereo eller surround
I dag er det muligt, at få meget voldsomme installationer i privatboligen, der kan genskabe biografoplevelsen i stuen og gøre film til en helt anden oplevelse.
Som udgangspunkt er det sjældent den kvindelige part i boligen, der er interesseret i den type anlæg, da de kræver mindst 5 højttalere og en hulens masse kabeltræk.
Ønskes god lyd i hele frekvensområdet kræves der dog store fronthøjttalere eller en kombination af sub og lidt mindre højttalere, men som udgangspunkt er det meget svært at komme uden om de større højttalere, hvis lyden skal blive god.
Det er ganske enkelt ikke muligt, at få samme sammenhæng i lyden med små højttalere og en sub, med mindre vi er ovre i de meget dyre udgaver.
Derfor må du overbevise din bedre halvdel på det punkt, hvis hun også ønsker god lyd – om det så er stereo eller surround.
Kan du få lov til at sætte 5 højttalere op og er Jeres stue velegnet til surround (gerne lang, med tv i den ene ende) så vil du få mulighed for både god stereo og surround, hvis du vælger en god receiver.
Med god stereo skal forstås ”Okay” men ikke super kvalitet. Det kan lade sig gøre med en hunde dyr installation, men som udgangspunkt får du ikke toplyd fra en surround receiver i stereo i den lave prisklasse (5 – 10.000)
Vil du have den bedste mulige lyd, er det en stereoforstærker og en CD afspiller i topkvalitet du skal have fingrene i. De er opbygget anderledes og der er mindre støj fra diverse ekstra kredsløb.
Typisk er der også kredset mere for de kritiske dele i en dedikeret stereoforstærker end i surroundreceivere.
Hvad er vigtigt? Er det antallet af Watt?
Som udgangspunkt er Watt ikke noget du skal se specielt meget efter. Antallet af watt siger intet om lydkvaliteten, det er andre komponenter i forstærkeren, der sørger for lydkvaliteten.
Det er flere forskellige komponenter i sammenspil og skærmning, der skaber den gode lyd og det er også her du finder de store forskelle blandt de billige og dyrere forstærkere.
Designet og mærket har naturligvis også indflydelse på prisen.
Læs anmeldelserne
Når du bevæger dig op i de højere priser på f.eks. 20.000 for en forstærker, begynder det at blive enormt svært for den utrænede at høre en egentlig forskel.
Derfor er det en god idé, at læse om produktets anmeldelser fra eksperter. De tester ofte forstærkerne med mange forskellige højttalere og kilder, så du ikke kun har oplevelsen fra butikkens udstyr at læne dig op af.
En anmelder rost forstærker er ikke altid med sikkerhed det bedste køb i prisklassen, men du er sikker på den ikke er et direkte dårligt køb til prisen.
Sørg for der er power nok til dine højttalere
Forstærkere sælges med stor variation i watt og strømforsyninger. En rørforstærker med 8 Watt kan godt får problemer, hvis du parer den med højttalere der er svære at trække, så sørg for der er et godt match mellem dine fronthøjttalere og forstærkerens kraft.
Særligt hvis du ønsker at spille i et meget stort rum, hvor der skal masser af watt til.
Hvilket mærke skal du vælge inden for Hi-FI?
Er du til Hi-fi kan mærker som Marantz klart anbefales, de laver fantastiske forstærkere og CD-afspillere allerede fra under 10.000 for begge enheder.
Det bliver kun bedre hvis du smider mere i krukken, men de er allerede gode ved forholdsvist lave priser.
Cambridge Audio fra UK, er også et mærke, der virkelig giver meget Hi-Fi per krone, her får du ting som kobber afskærmet traffo allerede ved 5.000 kroner for en forstærker og går du højere op i pris, kan du få en forstærker hvor hele “kassen-” er opbygget i kobber, så der intet kan stråle ind og påvirke de vigtige følsomme kredsløb.
Music Fidelity (også fra UK) er bestemt også et mærke, du bør have med i tankerne. De laver både mindre anlæg (altså fysisk) og de traditionelle.
Her kan du finde ret vilde tekniske løsninger allerede i deres modeller til omkring 30.000.
Det er f.eks. rør i udgangene på CD-afspilleren og en separat strømforsyning til forstærkeren, så den ikke påvirker de følsomme kredse og komponenter.
I de små enheder de laver, får du fuld skrald forpengene – Her taler vi om små enheder, der nemt kan gemmes væk, der stadigvæk yder 2 x 200 Watt i 8 Ohm.
Hvilke mærker er interessante inden for Surround?
Pioneer – Value for money
Pioneer har været den ukronede konge inden for surround op til omkring 15.000.
Her har de ikke været villige ti at gå videre og lave decideret High-End udstyr.
-Og dog, de har været der, men er der ikke længere.
I dag får du enormt meget “Value for money” i den lave prisklasse hos Pioneer. De har satset på dem der køber den første surround forstærker og lavet en linie, hvor du kan få fuldstændigt vilde funktioner og komponenter til prisen.
Pioneer er derfor klart at anbefale til dig, der skal have første receiver og i gang med surround.
Onkyo – Lyden bliver bedre
Et seriøst mærke, der primært arbejder med Surround og er kendt for god lyd, masser af rå kraft pr. krone og holdbare løsninger.
De har altid været noget “under the rader” og holdt sig til de det er eksperter inden for.
Det betyder du hos Onkyo får en receiver der både spiller godt og er kraftfuld, med gode holdbare tekniske løsninger, men ikke et ret sexy look.
Prisen er derimod god.
Marantz -Lyden er fantastisk
Marantz har som Pioneer også receivere i den lave prisklasse (under 10.000), men de er gået All-in på projektet og fortsat op i High-end segmentet.
Det betyder du kan få den vildeste Receiver fra Marantz med 9 kanaler på over 150 Watt, video interface til styring af det hele on-screen og lækker hi-fi lyd i klasse -A watt.
Du kan med andre ord få et kontrolcenter til det vildeste setup i hjemme-biografen, men også med mulighed for at slå over i 2 kanals stereo i meget høj kvalitet.
Anthem – Hvis det skal være rigtig godt
Anthem er kendt for deres særlige løsning til indkøring med en separat mikrofon (en rigtig en af slagsen) og software til at tweake lydbilledet som i en biograf – du får med andre ord adgang til “mere” end hos f.eks. Marantz, hvor lyden indstilles ved traditionelle lydbølger og en billig skod-mikrofon.
Det er med andre ord, lidt vildere, lidt bedre og lidt federe hos Anthem.