Hifi guide til nybegyndere

Hifi guide til nybegyndereFor mange er det en stor drøm, at få et kvalitets HiFi anlæg i boligen, der kan spille både højt og klart, når der er fest, men også præcist og uden forvrængning, når der nydes koncertmusik ved lavere volumen.

Men det kan være svært at gennemskue, hvordan et godt anlæg sættes sammen og hvordan du får mest for pengene.

Vi ser her på det grundlæggende, du bør være opmærksom på, før du investerer i nyt musikanlæg.

Stereo eller surround

I dag er det muligt, at få meget voldsomme installationer i privatboligen, der kan genskabe biografoplevelsen i stuen og gøre film til en helt anden oplevelse.

Som udgangspunkt er det sjældent den kvindelige part i boligen, der er interesseret i den type anlæg, da de kræver mindst 5 højttalere og en hulens masse kabeltræk.

Ønskes god lyd i hele frekvensområdet kræves der dog store fronthøjttalere eller en kombination af sub og lidt mindre højttalere, men som udgangspunkt er det meget svært at komme uden om de større højttalere, hvis lyden skal blive god.

Det er ganske enkelt ikke muligt, at få samme sammenhæng i lyden med små højttalere og en sub, med mindre vi er ovre i de meget dyre udgaver.

Derfor må du overbevise din bedre halvdel på det punkt, hvis hun også ønsker god lyd – om det så er stereo eller surround.

Kan du få lov til at sætte 5 højttalere op og er Jeres stue velegnet til surround (gerne lang, med tv i den ene ende) så vil du få mulighed for både god stereo og surround, hvis du vælger en god reciever.

Med god stereo skal forstås ”Okay” men ikke super kvalitet. Det kan lade sig gøre med en hunde dyr installation, men som udgangspunkt får du ikke toplyd fra en surround reciver i stereo i den lave prisklasse (10 – 20.000)

Vil du have den bedste mulige lyd, er det en stereoforstærker og en CD afspiller i topkvalitet du skal have fingrene i. De er opbygget anderledes og der er mindre støj fra diverse ekstra kredsløb.

Typisk er der også kredset mere for de kritiske dele i en dedikeret stereoforstærker end i surroundrecivere.

Hvad er vigtigt?

Som udgangspunkt er Watt ikke noget du skal se specielt meget efter. Antallet af watt siger intet om lydkvaliteten, det er andre komponenter i forstærkeren, der sørger for lydkvaliteten.

Det er flere forskellige komponenter i sammenspil og skærmning, der skaber den gode lyd og det er også her du finder de store forskelle blandt de billige og dyrere forstærkere.

Designet og mærket har naturligvis også indflydelse på prisen.

Læs anmeldelserne

Når du bevæger dig op i de højere priser på f.eks. 20.000 for en forstærker, begynder det at blive enormt svært for den utrænede at høre en egentlig forskel.

Derfor er det en god idé, at læse om produktets anmeldelser fra eksperter. De tester ofte forstærkerne med mange forskellige højttalere og kilder, så du ikke kun har oplevelsen fra butikkens udstyr at læne dig op af.

En anmelder rost forstærker er ikke altid med sikkerhed det bedste køb i prisklassen, men du er sikker på den ikke er et direkte dårligt køb til prisen.

Sørg for der er power nok til dine højttalere

Forstærkere sælges med stor variation i watt og strømforsyninger. En rørforstærker med 8 Watt kan godt får problemer, hvis du parer den med højttalere der er svære at trække, så sørg for der er et godt match mellem dine fronthøjttalere og forstærkerens kraft.

Særligt hvis du ønsker at spille i et meget stort rum, hvor der skal masser af watt til.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...