Havehegn – Sådan gør du

Når du skal bygge dit eget havehegn, er der en del ting, som er vigtige at have styr på. Hvis du har mod på, at kaste dig ud i projektet selv, så har vi her lavet en overordnet guide til, hvordan du bygger et havehegn.

Gør dit forarbejde

Inden du kaster dig ud i projektet, er det vigtigt, at du har styr på et par ting:

1. Hvilke regler er der for hegn, der hvor du bor?
2. Hvilken type hegn ønsker du?

Havehegn guideFør du går beslutter dig for at bygge et hegn, og hvilken type det skal være, bør du altid finde ud af, hvilke regler der gælder for din grund. Derfor er det altid en god idé at forhøre dig med den lokale grundejerforening og din nabo. Uden samtykke fra din nabo er det nemlig ikke lovligt at opsætte et hegn, som overstiger to meter, og det kan være en god idé at holde sig til et hegn på 180 cm. Dernæst skal du beslutte, hvilken hegnstype du ønsker.

Det er altid en god idé at basere sit hegn på hegnspæle: Det gør opsætningen nemmere, og dit hegn vil stå mere solidt, uanset hvilken type du vælger.

Støb et fundament til dine hegnspæle for et solidt resultat

Vælger du at grave dine hegnspæle ned, bliver dette ofte en omstændig proces. Hvis træet ikke er af høj kvalitet, kan du løbe ind i problemer, og i alle tilfælde skal hegnspælene graves ned i frostfri dybde (80 til 90 cm). Derfor er det oftest fordelagtigt at støbe et fundament til hegnspælene. Stolpen er fri for jordkontakt, hvorfor den er mindre udsat. Når du støber et fundament, er det vigtigt, at det støbes stort nok. Det skal passe med stolpens størrelse og højde.

Du kan også bare vælge hegnspæle, der er lavet af en trækvalitet, der egner sig til formålet og som holder op toil 30 år, f.eks. Robinie træ*

Når du har lavet et hul (fx med et pælebord), så anbringer du hegnspælen i hullet. Dette skal altså gøres før, du hælder beton i hullet, da der ikke må være beton under stolpen. På den måde kan vandet løbe væk, og stolpen holder i længere tid. Hvis du vil have et ekstra holdbart fundament, kan du bruge tørcement.

Sørg for at have det rette udstyr klar på forhånd

For at gøre det lettere for dig selv er det vigtigt, at du har det rette udstyr. Du skal bruge:

Stolper (både start-, ende- og midter-, og vinkelstolper)
Havehegn
Skruer
Snor og vaterpas (til montering)
Spade og/eller pælebor

Montering af havehegnet

Når du har styr på alt det andet, er du kommet til den sjove del, nemlig at montere havehegnet. Herunder gennemgår vi kort processen i punkter.

    1. Først skal du måle din have op. Dobbelttjekke målene, så du ikke kommer til at lave fejl
    2. Når du har modtaget dit havehegn så læg det ud i haven, så du kan tjekke, at det hele er der
    3. Mål op og grav hul i hver ende, hvor du vil montere havehegnet. Gør det enten med spade eller pælebor. Herefter monterer du endestolperne. Træk stramt en snor fra den ene stolpe til den anden. Nu har du en guideline, så du kan mærke de andre huller af. Tjek gerne med vaterpas. Når du støber med beton, så sørg for, at det er under niveau med jorden. På den måde kan du dække det til med jord, så man ikke kan se beton
    4. Når du har monteret endestolperne, skal du montere en ny stolpe (tæt på den første). Tjek at den er i vater, og monter derefter endnu stolpe. Husk at skifte snoren hver gang, så du er sikker på, at havehegnet bliver lige
    5. Herefter monterer du dit hegn trinvist, og så er du faktisk færdig

Hvordan du monterer hegnet, kommer an på, hvilken hegnstype, du har valgt. Det er altid en god idé at forhøre sig med sin lokale fagmand, inden man går i gang. På den måde undgår du ofte de største faldgruber.

 

*om Robinie træ

Robinietræ (Robinia pseudoacacia) er en træart, der er hjemmehørende i det østlige Nordamerika, men som nu findes i hele verden på grund af dens hårdførhed og alsidighed. Det er et løvfældende træ, der kan vokse op til 25-30 meter i højden og op til 60 cm i diameter.

Robinietræet har en karakteristisk bark, der er grå-brun og ru og kan danne dybe furer med alderen. Bladene er pinnate og har 7-21 ovale blade, der er mørkegrønne om sommeren og gulbrune om efteråret. Om foråret producerer træet duftende hvide blomster, som er en vigtig kilde til nektar til honningbier.

Robinietræet er kendt for sin hårdførhed og tørketolerance og kan derfor vokse på steder, hvor mange andre træer vil kæmpe for at overleve. Det er også en hurtigtvoksende træart og kan nå en højde på 6-8 meter på bare fem år.

Robinietræet har en tæt kornstruktur, der gør det let at bearbejde, og det er også en meget stærk træsort, der er resistent over for råd og insekter. Dette gør det til en populær træsort til brug i møbler, gulve, værktøjer og byggematerialer.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at robinietræet kan være giftigt for nogle dyr, især heste, og at træet kan sprede sig og blive invasivt i nogle områder. Derfor bør du undersøge lokale bestemmelser, før du planter robinietræer i dit område.

Samlet set er robinietræet en alsidig og hårdfør træsort med mange anvendelsesmuligheder.