Gulvafslibning vil som regel være noget, man får gjort af professionelle, fordi det kræver nogle maskiner og en viden, som den gennemsnitslige dansker oftest ikke sidder inde med. Det skal dog naturligvis ikke holde dig fra at give dine trægulve en god omgang gulvservice selv, for det kán lade sig gøre, med den rigtige vejledning og det korrekte udstyr. Det kan oftest betale sig at gøre det selv, og gør man det rigtigt fra start, bliver gulvet som regel lige så flot og godt afslebet, som var det foretaget af en professionel. Følger man dog ikke de rigtige guides, kan det blive dyrere for dig i sidste ende, og derfor giver vi vores besyv med på, hvordan en god gulvafslibning skal udføres.
Klargør hele gulvet fra start
Det giver de bedste arbejdsbetingelser, hvis du fjerner alle møbler, tæpper og hvad der nu ellers befinder sig på gulvet fra start, fordi det kræver en vis mobilitet at slibe et område. Det er desuden irriterende at begynde at rode rundt med møblerne, hvis du er inde i et godt ’drive’ med din gulvafsliber. Støvsyg desuden gulvet for undgå små forstyrrende elementer under afslibningen. Når du så har slebet gulvet, må du ikke slide på gulvet, fordi det ikke er beskyttet. Slider du gulvet, skal du altså gøre det hele forfra, og det koster både tid og penge.
Valse og korn
På maskinen vil du se to funktioner i forhold til det at valse. ’Start valse’ oversættes til der, hvor du starter rotationen af sandpapiret, og ’nedsænk valse’ er der, hvor det roterende sandpapir sænkes ned på gulvet. Det kan sammenlignes med en græsslåmaskine, hvor du har en startknap og en funktion, der styrer, hvor kort græsset skal være. Korn er derimod, hvor groft eller fint sandpapiret er.
Lave korn betyder grovere sandpapir, mens højere korn betyder finere sandpapir. Når du skal slibe gulvet, ønsker du at starte med lave korn for derefter at arbejde dig hen mod de højere korn. Det giver det pæneste resultat, hvis du starter ud med lave korn som 16 eller 24. I anden omgang skal slibningen foretages med 40-60 korns sandpapir for derefter at slutte det af med 80-100. Alle tre trin er lige vigtige – du kan altså ikke springe 40-60 korns omgangen elegant over.
Start afslibningen
Det første du skal gøre, når gulvet er ryddet og klar til afslibning, er at sikre, at maskinen er indstillet til 16-24 korn. Start stille og roligt ud og giv dig selv tid til at finde den rigtige føling med maskinen. Ligesom med græsslåmaskinen påvirkes slibningens kvalitet af, hvor hurtigt du glider henover gulvet. Jo hurtigere det går, jo mindre koncentreret bliver slibningen, og der opnås altså et ringere resultat end ønsket. Når du sliber, skal du følge træets naturlige mønster. Det gør først og fremmest, at det blot ligner nye gulve, men hvis du kører på tværs risikerer du også at skade plankerne, hvilket både gør det grimt og giver mulighed for træsplinter. Når du er færdig med en planke, skal du hæve valsen for netop at undgå ovenstående, når du skifter til en ny planke. Det er desuden vigtigt aldrig at stå stille, men du bør derimod forsøge at få et naturligt flow, så alle planker bliver ens. I tilfælde af problemer, skal du altid hæve valsen, så den ikke står og sliber på gulvet det samme sted over en længere periode.
Vær forberedt på fejl – gå ikke i panik
Hvis det er første gang, du afprøver kræfter med gulvafslibning, vil der opstå fejl, men det er ikke noget, der ikke kan udbedres. Har du fået et naturligt flow med maskinen, vil fejlene være under 1mm dybe, og det kan nemt afhjælpes ved at køre gulvafsliberen frem og tilbage over det samme sted for at udjævne de fejl, der er sket.(Læs mere om gulvafslibning og metoder her) Det påvirker naturligvis slidlaget, men der er ikke andre muligheder for at udbedre fejlene. Skulle der dog ske dybere mærker, kan du fikse det med træspartel, som kan købes i de fleste byggemarkeder. Som regel kan det blandes med maling i samme farve som gulvet, men vær opmærksom på dette ved køb. Det vigtigste er dog ikke at gå i panik ved at begynde at hæve og sænke valsen efter, hvad der føles rigtigt i sekundet. Tag dig god tid, hæv valsen og overvej situationen. Der kommer ikke noget godt ud af at tage en spontan løsning, der let kan ende med at koste dig i længden. En god tommelfingerregel er, at hvis noget føles ubehageligt, så hæv valsen med det samme. Hævning af valsen stopper alle potentielt farlige situationer, og som nybegynder kommer du til at gøre det ofte. Det er dog en ganske naturlig del af processen, og derfor skal du ikke lade dig bekymre af, at noget ikke går, som det burde.
Har du ikke mod på selv at klare opgaven?
Davids Gulvafslibning tilbyder afslibning af gulve på hele Sjælland med mere end 15 års erfaring og garanti på gulvbehandlingen.
Ring og få et tilbud til sammenligning.
Maskiner til gulvafhøvling og afslibning kan lejes i byggemarkeder, hvor du også kan købe midler til efterbehandling af den åbne overflade.
Priser på gulvafslibning
Læs vores guide til indhentning af tilbud på gulvafslibning her