Granitskærver i haven

Granitskærv gråForåret er på vej og det kribler i haveejernes fingre som aldrig før. Der skal købes planter, jord og gøres klar til årets projekter.

Mens fuglene kigger forundret til og katten snuser til de nye løg, vil mange allerede nu, være på udgik efter de gode tilbud til de større projekter.

Den japanske have vinder frem

En tur i et ganske almindeligt villakvarter vil oftere og oftere byde på kontrollerede mini træer, granitskærver i mange farver og små bjergskråninger i sprængt granit.

Vi har taget de lette elementer fra de flotte japanske haver ind bag hækken og folket valfarter til de store udstillinger med granit.

Granit er det nye sort

Granitten har altid været i de danske haver, men det vinder frem af flere årsager.

Det er billigt at benytte som belægning, det er nemt at ligge og forarbejdet behøves ikke være så nøjagtigt som ved fliser og f.eks. herregårdssten.

Et godt tykt lag vil selv sørge for et ”lige” udseende og det er nemt at holde.

I kraft af de nye farver der er kommet til landet, er flere begyndt at anvende dem side om side, for at skabe et flot spil.

Rød, blå og grøn granitskærv, er noget af det nyeste og de sælges i mange store onlineshops til yderst lave priser, med direkte levering ed hækken.

Tip til rengøring af dine granitskærv bed

Har du allerede bed og stier med skærverne på, er du også en af dem, der ha været på knæ, for at rense granitten pæn.
Blade og små grene liggers ig nemt mellem skærverne og det ser ikke pænt ud.

Her er en løvsuger din bedste ven, da den nemt suger de lette blade op og endda uden at løfte skærverne.

Det sidste kan du effektivt få væk med en lille gasbrænder, hvor kun asken bliver retur – den forsvinder ved første byge og lidt vind.

Hvor meget skal du anvende?

Til stier skal du ca. bruge 10 cm skærver og husk nu filt så det ikke ender i ukrudt.

Til et bed kan 5-8 cm, fint dække.

Er det indkørsel, kan det kun anbefales, at gøre forarbejdet grundigt med 30 cm stabilgrus, 10 cm stampet afretter sand og 15 cm skærver i den store størrelse, der ikke sætter sig i dine bildæk.

Sprængt granit og andre typer granitsten

Vil du bygge små bjerglandskaber, kan du få udvalgte steder købe store sprængte granitstykker, der bl.a. er rigtig gode til opbygning af springvand og små vandfald eventuelt i kombination med bambus.

Pigsten, der er de slebne granitsten, er flotte i vandet og føres i mange farvespil.

Til inspiration kan det anbefales at vende bilsnuden forbi Park13 i Århus N, der virkelig viser potentialet med granitten, bambus og træerne. (der er restaurant)

Rigtig godt forår i haven