Når det bliver forår og fuglene begynder at pippe frem, bladene folder sig ud og græsset igen begynder at gro, vil algerne i naturen også have gode vilkår for at ligge sine grønne belægninger på fugtige overflader.
De er helt naturlige, ikke farlige og kommer som du sikkert har opdaget, hver eneste år.
Men de behøves ikke skabe bandeord og helvedesild i baghaven, vi ser her på hvordan du nemt renser dine fliser for algerne.
Sådan fjerner du algerne på dine fliser
Der er flere måder at komme dem til livs på, en af dem er at være ligeglad og vente til der bliver så tørt, at de selv dør.
Det er dog ofte først hende i juni og der vil vi gerne allerede bruge vores terrasser, så det er sjældent en acceptabel løsning hos fruen huset.
Derfor vi det være en god idé allerede at se på fliserne, når sneen er sikkert væk.
Det skal du bruge:
– En stor spand med lunkent vand
– Algefjerner
– En blød børste
Begyndt med at lave din blanding efter forskrifterne på den algefjerner du har købt.
Køb gerne et produkt, der er svanemærket, så det kun er algerne der dør og ikke katten, når den slikker poterne.
Fordel din blanding jævnt ud over hele flisearealet og kom meget på. Sørg for det er på en dag uden regn og gerne i en hel uge uden regn.
Midlet skal have lov til at ligge og virke – så helt ingen regn.
Er du ekstra grundig, kan du massere midlet ind med din børste, men det er sjældent nødvendigt.
Vent nu 3 uger.
Algefjerneren vil dræbe algerne og de løsner sig automatisk, det grønne lag vil begynde at forsvinde af sig selv og efter 3 uger kan du hjælpe på vej.
Pas på med tryk
Vælger du at rense flisene med højtryk, skal du være opmærksom på, at vandet sliber flisernes overflade og kun med 120 bar, vil du kunne slibe dem helt ru.
Her skal du vælge om du vil have fliserne helt som nye – da kan du gå helt tæt på med din lanse og rotorhoved.
-eller om du vil have dem pæne uden de bliver ru – da anbefales almindelig viftedyse og god afstand på ca 40 cm til fliseoverfladen.
Problemet med at gå helt i bund er, at flisen efterlades helt åben i overfladen og ekstra modtagelig. Det vil gøre arbejdet endnu værre næste år, da algerne nu rigtigt kan sætte sig fast.
Den porøse overflade vi også være knap så behagelig at gå på i bare tæer og den er modtagelig overfor f.eks. fedtpletter, der vi være meget svære at få af igen.
Vi anbefaler derfor, at du anvender en fliserenser til påmontering på højtryksrenseren, da den fordeler trykket ud på flere dysser og i øvrigt sørger for du ikke får svinet for meget op af huset.
Brug mild algerenser -eller få opgaven udført
Vælger du en mild algerenser vil dine planter som udgangspunkt ikke det mindste skade. Glem alt om grudrens og andre hidsige midler, algefjerner er nok.
Har du ikke selv mulighed for at udfører opgaven, er der rig mulighed for at hyrer et firma ind.
I hele landet kommer algerenserne omkring med særligt indrettede vogne, hvor de har monteret højtryksrensere og vand i Nordjylland kan du Bl.a møde Paw fra Grøn-ejendomservice
De klarer hurtigt opgaven og så kan du ved samme lejlighed få husets tag skummet ind med algefjerner også.
På taget lader man det bare sidde og virke selv. Efter nogle måneder vil vind og regn have skyllet algerne bort.
Et meget angrebet tag skal dog ofte have besøg et par gange, men det kommer til at blive helt som nyt i farven og selve taget tager ikke skade på nogen måde.
Læs også hvordan du Gør-det-selv med fliserens her