Få succes med jobsøgningen

Det er ikke sjovt at være ledig, og man kan godt føle, at det eneste man får er afslag på afslag. Dette kan være hårdt for selvtilliden, og det kan virke helt overskueligt at finde et job, når man ved, at man er oppe mod så mange andre kompetente kandidater. Men det vigtige er ikke at miste modet, og så er der flere ting, man kan gøre for at forbedre sine chancer.

Gør et godt indtryk

Det giver nok sig selv, men derfor er det værd at blive nævnt: Sørg for at gøre et godt indtryk overfor arbejdsgiveren eller den rekrutteringsansvarlige. Dette gælder både i din ansøgning, til samtalen eller hvis du har anden form for kontakt med personen enten skriftligt, personligt eller telefonisk.

Sørg for at være smilende og imødekommende og gør, hvad du kan for at vise din motivation. Sørg desuden også for at være passende påklædt, hvis du skal til samtale ved virksomheden. Vælg tøj, der passer til arbejdspladsen og brug noget tid på at sørge for, at håret sidder som det skal. Her kan det være en god idé at bruge noget hårvoks, som for eksempel American Crew eller at sætte håret op, hvis det er langt. Sørg i hvert fald for, at det bliver ved med at sidde, som det skal, så du ikke ender med at sidde og rode med det til samtalen.

Tag kontakt

Det er grænseoverskridende, men hvis du søger et eftertragtet job, kan du let være oppe mod over 100 andre kandidater, der også gerne vil have stillingen. Der er derfor altid en stor risiko for, at der er andre kandidater med mere erfaring, der kommer foran i køen. Her er din bedste chance ofte at prøve at skille dig ud fra mængden og gøre dig nemmere at huske.

Du skal selvfølgelig fremstå som seriøs og professionel, så at skille sig ud fra mængden betyder ikke, at du skal skrive en skør eller useriøs ansøgning eller lave et alt for farvestrålende CV – medmindre det er en meget speciel virksomhed, hvor dette måske kunne virke. Sørg i stedet for, at den rekrutteringsansvarlige husker dig for at være opsøgende og motiveret. Det kan du for eksempel vise ved at ringe inden du sender ansøgningen og stille spørgsmål til jobopslaget og stillingen. Men kun hvis du har gode sprøgsmål, der ikke bliver besvaret i opslaget eller på virksomhedens hjemmeside. Brug de svar du får til at skrive en godt vinklet og målrettet ansøgning.

Lav research

Hvis du viser, at du har stor interesse i virksomheden, kan det give dig en stor fordel i forhold til dine konkurrenter. Hvis du ser drømmejobbet er det derfor en god idé at bruge noget tid på at sætte sig ind i virksomheden. Hvem er deres kunder? Hvad er deres værdier? Hvilke nye projekter er de gået i gang med?

Ved at vise, at du har viden om og interesse i virksomheden og dens foretagende, viser du både indsigt og motivation, hvilket kan gøre din ansøgning og samtale mere imponerende. Sæt derfor tiden af til at lære virksomheden at kende.

Hold modet oppe

Det er muligvis det sværeste af dem alle, men det er også et af de vigtigste punkter, når det kommer til jobsøgning; mist ikke modet! Det er almindeligt at gå ledig, og de fleste oplever det før eller. Siden sørg for ikke at spilde din energi på at ærgre dig for meget over afslag, og giv dig selv tid til at koble fra.

Kig på hvert nye jobopslag som en ny mulighed og tænk over, hvordan du vil kunne bidrage til virksomheden. Lad dig selv blive motiveret af mulighederne, men ikke til et punkt, hvor du føler dig fortabt, hvis du får afslag. Og husk på, at jobbet nok skal komme.