Når man er boligejer, så kan man næsten ikke komme uden om tankerne omkring, ”er vores hus energioptimeret?” Og ”har vi mulighed for at reducere vores varmeudgifter?”
Det kan være en dyr fornøjelse at opvarme sin bolig, hvis ikke huset er energioptimeret, men der findes også andre billigere alternativer at opvarme sin bolig på, end med de traditionelle fjernvarme metoder.
Læs om vindfang og energibesparelsen her
Billig opvarmning af bolig
I stedet for at anvende fjernvarme til opvarmning af sin bolig, så findes der langt billigere metoder til supplering af bolig opvarmningen. Dette gælder bl.a. opvarmning af sit hus med en varmepumpe, hvor man kan få opvarmet sin bolig for godt fem kroner, for hver gang at man blot betaler én. Men hvad er en varmepumpe, og hvilke andre fordele har en varmepumpe?
Hvad er en varmepumpe?
En varmepumpe er et apparat, der afgiver varme, på samme måde som et airconditionanlæg. Det betyder samtidig, at foruden opvarmningen, så suger varmepumpen også fugt ud ved at trække varmeenergi ud af luften. Processen foregår på samme måde som et køleskab – bare omvendt. Kompressoren i varmepumpens ude del indsamler og lagrer varmen, som der naturligt findes i luften. Herefter bliver varmen overført til inde delen, som så opvarmer luften i boligen.
Varmepumpe om vinteren og sommeren
Hvis en varmepumpe anvendes i frostvejr, kan varmepumpen så stadigvæk trække varmeenergi ud af luften? Svaret er ja – selvom at der er frostgrader udenfor, så findes der stadig varme i udeluften, som varmepumpen kan udnytte. Desuden kan en varmepumpe også anvendes som et effektivt afkølingsanlæg på de varme sommerdage – på samme måde som et airconditionanlæg.
Hvor meget energi anvender en varmepumpe?
En varmepumpe afgiver typisk 4 kWh varme for hver 1 kWh, den forbruger, og man kan derfor groft sagt dividere elprisen med 4, når man vælger at få installeret en varmepumpe. Og når prisen for el ligger på lidt over 2 kr. pr. kWh, så udgør forbruget for en varmepumpe faktisk kun 71 øre pr. kWh.
Læs her om Jordvarmepupmer
Husk du kan opnå energitilskud til din nye varmepumpe