Er du klar til julen?

Selvom der endnu er flere uger til jul, er der nogle forberedelser, der er særlig gode at gå i gang med nu, hvis man vil have det bedste udbytte af det. Vi kigger nærmere på nogle af de projekter, du allerede nu kan sætte i gang, trods ventetiden mod december.

Forbered dig på julen med naturen

Er du typen, der laver din egen adventskrans og dekoration til kalenderlyset, er det nu du skal tage en tur i skoven og samle mos, kogler og andre sager fra naturen. Det er nu, at skoven, og ikke mindst vejret, byder op til gåture og indsamling af flotte naturting til dekorationerne, som vi om ikke så længe skal gå i kast med at lave.
Det er også nu, at det er oplagt at købe boligmagasiner eller finde inspiration på nettet, herunder Pinterest og Instagram, af flotte adventskranse og dekorationer. Har du allerede udset dig en krans eller en lignende dekoration til dit kalenderlys, er du godt forberedt, når du i slutningen af november skal ud og købe lys, grønt og pynt. De fleste boligmagasiner er så småt i gang med at sprede efterårs- og juleidéer ud, så du nemt kan danne dig et indtryk af julens kreative sider, og så småt finde julehumøret frem.

Forbered dig med julens smage

Det er endnu for tidligt at gå i gang med det helt store julebagværk i køkkenet, men faktisk er der nogle ting, som gør sig bedst ved en lang forberedelsestid. Her kan fx honninghjerter nævnes. Har man lyst til at bage honningkagehjerter i december, er det om at være i god tid med at lave fordejen, der består af smeltet honning og mel. Dejen skal stå på køl i 4-8 uger, og bliver herefter helt hård, men blødes op af de andre ingredienser, der senere skal tilføjes i dejen.

Skal der snaps på julefrokostbordet, er det også om at være i god tid. Den bør faktisk laves 3 måneder forinden, før den er tilpas god i smagen.
En anden drik, der har godt af at blive forberedt i god tid, er den ekstrakt, der skal tilføjes i gløggen. Lav den i god tid og du vil opnå en smagfuld og intens smag af jul.

Grunden til den lange forberedelsestid på henholdsvis snaps og gløgg, er fordi man arbejder med mange forskellige krydderier, der tilsammen har en dyb, sød og aromatisk smag, og ikke mindst den stærke alkohol, der tilsættes. Disse smage har godt af at trække længst muligt, og blandt andet rosiner og mandler, som man tilføjer i gløggen, tiltrækkes af alkoholen og afgiver samtidig en skøn sødme.

Sørg for, når du laver gløggen, den dag du skal drikke den med familien eller vennerne, at den rødvin du tilsætter sammen med ekstrakten, ikke er for krydret. Er rødvinen for fyldig og kraftig i smagen, særligt eftersmagen, kan du ende med en gløgg, der er meget intens og for stærk. Gløggekstrakten er den, der skal pifte vinen op, så undgå at smide mange penge væk efter en god rødvin. Gem hellere den til juleaften.