Hvordan bliver man massør?

Massør jobVis man ønsker at uddanne sig til massør, skal man igennem en uddannelse, der både består at en teoretisk del og en praktisk del. I den teoretiske del skal man undervises i fysiologi, anatomi og almen sygdomslære. I den praktiske del skal man lære massageteknikken. Der er forskellige skoler, man kan vælge at tage uddannelsen på og de tilrettelægger uddannelsen ret forskelligt. Nogle tager kun 3 til 8 måneder på daghold eller aftenhold, andre tager mellem 1 til 3 år, hvor man er på weekend- eller ugekurser. Så det gælder om at finde et, der passer ind i ens livssituation.

Forskellige skoler

Der findes som sagt flere forskellige massageuddannelser. Nogle skoler underviser i en klassisk massage, som også kaldes fysiurgisk massage. På andre uddannelsessteder trækker man den spirituelle eller psykiske side af mennesket med ind i undervisningen. Det kan være gennem polaritetsmassage, healingsmassage og dybdemassage. Det kan også være gennem læren om meridianerne og gennem samtale- og kropsterapi. Andre steder igen er der stort fokus på behandling af idrætsskader. Der er også skoler, som tilbyder både korte og længere uddannelser i psykoterapeutisk kropsterapi. Kendetegnet for disse er der fokuseres på kroppen som en helhed fremfor som de enkelte dele, den er sat sammen af.

Det er ikke på alle skolerne, at den teoretiske undervisning er en del af uddannelsen. På nogle af uddannelserne skal det teoretiske tages som et særskilt modul, som også betales særskilt. Teorien skal tages før den praktisk del eller eventuelt sideløbende med. Prisen for en massøruddannelse varierer også meget. Det har naturligvis at gøre med, at de har ret forskellig længde. Det betyder at det koster mellem 30.000 kr. og 180.000 kr. at blive uddannet massør. Der er desværre ikke mulighed for at få SU, så man skal finansiere sine leveomkostninger på anden vis under uddannelsen. Det er naturligvis også grunden til, at mange skoler kører med weekendmoduler.

Vigtige egenskaber

Man skal ikke nødvendigvis være stærk for at arbejde som massør, men det er vigtigt, at man har et praktisk og godt håndelag og ikke har noget imod at røre ved mennesker. Man skal desuden have en god portion empati og være ligevægtig, ansvarsbevidst og selvstændig. Da man som massør ofte behandler en patient mere end en gang og dermed skal huske vedkommendes symptomer og behandlingsproces, er det vigtigt, at man kan arbejde systematisk med journalføring. En del af jobbet er også at give patienterne forebyggende vejledning undervejs i forløbet.

Massagetyper

Det er den klassiske massage også kaldet fysiurgisk massage, som er den grundlæggende massageform. Den udgør et system, som indeholder en række af massagegreb i form af æltninger, strygninger, klemninger, bankninger og gnidninger. Den styrke, der lægges i grebene, skal afpasses efter den enkelte patient. Massagegrebene kan suppleres med greb og stræk på muskler og led. Da følelsesmæssige traumer kan ligge gemt i muskelblokeringer, er der nogle massageformer, der også benytter samtaleterapi i deres behandling. Den fysiurgiske massage kan suppleres med for eksempel venepumpemassage, dybdemassage, knoglemassage, bindevævsmassage.

Ud over den fysiurgiske massage kan man arbejde med kropsmassage. Det giver man, fordi det er beroligende, afslappende – altså for velværets skyld. Alternativt kan der gives mere alternative massageformer såsom kranio-sakral terapi eller shiatsu. Man kan også arbejde med kropsterapi. Det er en fysiurgisk, men også psykoterapeutisk massageform. Den har fokus på at psyke og krop ikke er to adskilte dele, men derimod hænger sammen. I nogle kropsterapiformer kombinerer man massage med åndedrætsteknikker, ledjusteringer og samtale. Kropsterapien indgår også i psykologers, fysioterapeuters og afspændingspædagogers arbejde.

Beskæftigelsesmuligheder

Der er mange massører, der er selvstændige og har egen klinik, hvor de modtager patienter og eventuelt selv tager ud til virksomheder, der har massage som personalepleje, til idrætsklubber, plejehjem mm. Læs eventuelt mere om Job som massør her.  Er man ekstra dygtig til sportsskademassage, kan man arbejde med professionelle idrætsfolk. Der er dog en del massører, der ikke masserer på fuld tid. Enten fordi de ikke kan eller vil leve af det. Nogle har andet arbejde ved siden af og har det udelukkende som en ekstra indtjening.