Billigt lån til ny bil
Det kan være noget af en jungle at bevæge sig ind i bilfinansieringsverdenen. Hvis du ikke er helt inde i, hvordan det foregår og, hvad man skal holde øje med, er det en rigtig god ide at sætte dig med en god kop kaffe og bruge et par timer på at tjekke markedet ud og lære de centrale begreber at kende. Det kan klæde dig på til den forestående bilhandel og spare dig for mange penge. Her er en lille guide om billån, der kan hjælpe dig gennem handlens faldgruber.
Der er mange måder at finansiere dit bilkøb. Du kan låne penge i banken eller i realkreditinstitutter. Du kan også få købet finansieret hos bilforhandleren eller andre instanser som for eksempel hos santanderconsumer.dk. Hvad der er bedst og billigst kommer an på din situation.
Billån gennem realkreditinstitut
Ejer du en bolig med friværdi, vil det ofte være den billigste løsning at få et lån med pant i din bolig. I Danmark tilbyder realkreditinstitutterne billige lån til ejerboliger som i tillæg kan benyttes til finansiering af en bil. Dog er det kun muligt, hvis lånene samlet set ikke kommer over 80 procent af den friværdi, der er i boligen.
Billån via banken
Banker tilbyder tillige billige prioritetslån i ejerboliger. Her ligger belåningsintervallet mellem 80 og 95 procent. Om det er billigst for dig at optage et realkreditlån eller et prioritetslån afhænger af forskellige individuelle faktorer. Hvis du vil låne gennem en bank, skal du være opmærksom på, at prisen på billånet kan være meget forskellig fra pengeinstitut til pengeinstitut. I de store banker betyder det også noget, hvilken type kunde du er. I en række banker betyder det for eksempel noget, om du er meldt ind i en bestemt organisation eller er med i en specifik fagforening. Tjek derfor med bankerne. Måske kan det betale sig for dig at skifte bank, når du skal købe bil.
Billån hos bilforhandler
Det er også muligt at finansiere lånet til bilen ved bilforhandleren, hvilket jo er ganske oplagt, når du alligevel er der og har skabt en kontakt til salgspersonalet. Det er absolut heller ikke en dårlig løsning, da prisen kan være den samme hos det finansieringsselskab, som bilforhandleren benytter sig af som ved en billig bank. Det er især tilfældet, hvis det drejer sig om en dyr bil, fordi renterne er generelt lavere ved bilforhandlerne, mens omkostningerne til stiftelse af lånet er højere. Før du tager et lån gennem bilforhandleren, er det dog vigtigt, at du har undersøgt, hvad det alternativt vil koste at finansiere lånet i en bank, så du kan vurdere ud fra det. En bilforhandler får provision, når han formidler et lån til deres kunder og typisk lægger de et gebyr svarende til 2000-6000 kroner til lånet. Så undersøg de andre finansieringsmuligheder, inden du siger ja til forhandlerens tilbud.
Kend ÅOP før optagelsen af lån hos forhandler
De stiftelsesomkostninger, som man betaler hos bilforhandleren er ikke fradragsberettigede. Derfor kan bilforhandlerens lån ende ud i at koste mere end et banklån. Det kan for eksempel være tilfældet, hvis lånet har en lav bruttoydelse per måned samt en lav ÅOP (årlig omkostning i procent). For at kunne finde ud af hvilket billån, der er det billigste, er det derfor vigtigt, at du kender ÅOP efter skat. En måde at holde stiftelsesomkostningerne nede er ved at forhandle dem med bilforhandleren. Har du optaget et lån ved en bilforhandler og fortryder har du i udgangspunktet en fortrydelsesret på to uger. Fortrydelsesretten gælder dog kun for lånet og ikke for selve købet af bilen.
Billån hos anden aktør
Kan du ikke få lov at låne i banken og har for eksempel fundet en bil hos en privat person, som du gerne vil købe. Er der også den mulighed at låne penge hos for eksempel santanderconsumer.dk. De er den nordiske afdeling af en spansk bank, som er en af de største i Europa. De hjælper ikke bare med billånet, men også med finansieringen, med at fastslå den retmæssige ejer af bilen, tjekke om der er gæld i bilen samt aflyser pant om nødvendigt og sikrer at pengeoverførelser sker på rigtig vis.
Læs også om valg af realkreditlån her