Står du i en situation, hvor du skal til at finde en ny bolig? Så står du måske også i valget mellem en andelsbolig og en lejebolig. Det kan nemlig være svært at finde ud af, hvad du skal vælge. Begge former for boliger har fordele og ulemper. I sidste ende gælder det om at finde ud af, hvad der passer bedst til dine behov. Derfor kommer vi her med mere information om andels- og lejeboliger.
Hvad er en andelsbolig?
En andelsbolig er en bolig, der er en del af en andelsboligforening. Du køber altså ikke en bolig fuldstændigt, men en del af et boligkompleks så at sige. Du får derfor en andel af foreningens formue og brugsretten over den pågældende bolig, som andelen omfatter. Du betaler stadig en månedlig husleje, men denne er lavere, end hvis du sad i en tilsvarende lejebolig.
Der kan være mange fordele i at købe en andelsbolig fremfor for eksempel at købe en bolig fuldstændigt. Du undgår for eksempel at betale for afgifter til skøde, tinglysning og registrering. Herudover betaler du heller ikke ejendomsværdiskat. En stor fordel er også, at du kan få en forholdsvis stor indflydelse, når du køber dig ind i en andelsforening. Andelshaverne har nemlig indflydelse på driften, og du kan derfor bestemme langt mere i forhold til ved eksempelvis en lejebolig.
Den største fordel er dog nok, at det er langt billigere at købe en andelslejlighed fremfor at købe et hus. Så hvis du ikke kan låne så mange penge, eller hvis du ønsker at bruge færre penge på dit boligkøb, er en andelslejlighed ideel.
En af ulemperne er dog, at du kan ende i en andelsforening, der ikke har en sund økonomi. Derfor er det super vigtigt, at du undersøger andelsforeningen grundigt, inden du køber.
Hvad er en lejebolig?
En lejebolig er, som navnet antyder, en bolig, du lejer. Det er altså en form for bolig – det kan både være en lejlighed, et hus eller et rækkehus – som du lejer for en periode. Det kan både være tidsbegrænset, hvor du eksempelvis skal være ude af boligen igen efter et år, eller det kan være ubegrænset leje, hvor du kan blive i boligen, lige så længe du vil, eller indtil du finder en anden bolig.
Fordelene ved en lejebolig er, at du ikke skal ud og låne penge for at flytte ind. Ved indflytning skal du typisk betale et par måneders husleje plus et depositum. Her kommer du altså kun af med nogle tusinde kroner – hvoraf de fleste er noget, du får tilbage i depositum, når du flytter igen. Hvis du ser det i forhold til andelsboligen, er der en tydelig forskel i indflytterprisen. Ved lejeboligen betaler du et fast beløb hver måned, som blot dækker huslejen, og som altså ikke betaler noget af, da du ikke har optaget et lån.
Ulempen ved en lejebolig er dog, at de penge, du betaler hver måned, blot forsvinder til husleje. Det er altså ikke penge, som ligger i en investering, som de gør ved andelsboligen. Ved andelsboligen betaler du løbende af og kan altså også få noget for boligen, når du flytter ud igen. En lejebolig er altså en fordel, hvis du skal finde en midlertidig bolig, ikke vil bruge mange penge til indskud eller ikke vil optage et lån. Ulempen er, at du ikke ejer noget.
Få professionel hjælp til at træffe den rette beslutning
Når du skal ud og finde din nye bolig, kan der som sagt være mange ting at overveje. Derfor kan det være en fordel at tage kontakt til en juridisk rådgiver, der kan hjælpe dig med at træffe den rette beslutning i forhold til din nye bolig. Du kan for eksempel få hjælp fra en køberrådgiver – hvilket især er relevant, hvis du skal have fat i en andelsbolig. Her er der nemlig mange fælder, som du kan falde i. Der findes flere specialiserer online tjenester der kan hjælpe dig ind i andelsboligen til fast lav pris, eks. skødeservice.dk.
Køberrådgiveren kan hjælpe med at vurdere økonomien, vedtægterne, foreningen, ejendommen og lignende. Rådgiveren kan også hjælpe dig med at undersøge andelsforeningens økonomi, hvilket, som nævnt tidligere, er meget vigtigt at få undersøgt. Så er du sikker på, at du lægger pengene i en sund andelsforening og ikke mister penge i sidste ende. Det er trods alt en stor beslutning at købe dit nye hjem, og det er vigtigt, at du har styr på de essentielle ting inden købet, så du ikke bruger dine penge forkert. Sidst men ikke mindst handler det om at vælge den type bolig, som passer til dine behov.